Bloomberg schrijft dat opkomende economieën steeds meer dollarreserves verkopen om de waarde van hun eigen valuta te ondersteunen. Landen als Brazilië, India, Indonesië, Rusland en anderen verkopen hun aandeel in Amerikaanse staatsobligaties, een zorgwekkende ontwikkeling voor de Amerikaanse dollar. De Amerikaanse ‘Treasuries’ hebben dit jaar het grootste verlies geleden sinds 1978, omdat het buitenland steeds minder belangstelling toont voor het schuldpapier.
Speculatie over het afbouwen van het stimuleringsprogramma door de Federal Reserve zet de waarde van het schuldpapier al onder druk, maar de BRICS-landen doen daar met de verkoop van dollarreserves nog een schepje bovenop. Groeide de totale omvang van Amerikaans schuldpapier in buitenlandse handen eerder dit jaar nog naar recordhoogte, nu doet men weer staatsobligaties van de hand. Sinds juni is er netto $48 miljard aan Treasuries verkocht door het buitenland en sinds april is er zelfs sprake van een daling van $113 miljard. Procentueel daalde de omvang van Amerikaans schuldpapier in buitenlandse handen in de eerste helft van het jaar met 0,6%, waarmee 2013 een kentering lijkt te zijn van een jarenlange trend (zie ook onderstaande grafiek) van gemiddeld 10% groei sinds 2006.
Buitenlandse positie in Amerikaans schuldpapier (in miljarden dollars)
Gebrek aan kopers
“Er is een gebrek aan kopers voor Amerikaanse Treasuries”, zo verklaarde een handelaar van Scotiabank tegenover Bloomberg. “Verkopen door centrale banken die hun eigen munt verdedigen verergeren deze situatie”. Op zichzelf vinden opkomende markten het niet vervelend als de waarde van hun munt wat zakt, omdat het een goede exportpositie oplevert op de internationale markt. Maar de snelle waardedaling van de valuta is ook niet wenselijk, omdat dat de inflatie kan aanwakkeren en buitenlandse investeerders afschrikt. Sinds april zijn de valuta van opkomende markten volgens de JP Morgan Emerging Markets Currency index met 9,1% in waarde gezakt, de grootste daling sinds 2001.
BRICS-landen verkopen Treasuries
Brazilië beschikt over $372 miljard aan reserves, waarvan ze $60 miljard beschikbaar heeft gesteld om de waarde van de eigen munt te ondersteunen. De Braziliaanse real is dit jaar al 11% in waarde gezakt ten opzichte van de dollar. Eind juni bestond de valutareserve van het land nog voor $253,7 miljard uit Treasuries, een daling ten opzichte van de $257,9 miljard aan het einde van het eerste kwartaal. De president van de Braziliaanse centrale bank zei op 31 augustus dat hij bereid is liquiditeit beschikbaar te stellen (lees: dollars te verkopen) en dat er een ‘kussen’ van reserves beschikbaar is.
De centrale bank van India heeft de afgelopen maand ook kenbaar gemaakt dollars beschikbaar te stellen aan de grootste olie-importeurs van het land. India koopt nog steeds Treasuries, maar veel minder dan gebruikelijk. Dit jaar groeide de dollarreserve van de Reserve Bank of India met 2,7%, een groot verschil met de groei van 37% in 2012.
De Russische centrale bank heeft het afgelopen kwartaal in totaal voor $11,4 miljard aan buitenlandse valutareserves van de hand gedaan. Eind juni beschikte Rusland over $138 miljard aan dollarreserves, een krimp van 9,8% ten opzichte van een kwartaal eerder.
Indonesië intervenieerde ook op de valutamarkt om de waardedaling van de roepie op te vangen. Hun valuta is sinds juni met 14% in waarde gezakt ten opzichte van de dollar. In het tweede kwartaal verkocht de centrale bank van Indonesië $2,5 miljard aan staatsobligaties. Thailand verkocht ook veel Treasuries, het land deed $18,2 miljard (27%) aan Amerikaanse staatsobligaties van de hand.
De dollarreserves van de twaalf grootste opkomende markten (exclusief China en landen die hun munt gekoppeld hebben aan de dollar), zijn dat jaar al met 2% gekrompen. Dat is de slechtste prestatie sinds de val van Lehman Brothers, bijna vijf jaar geleden.
Het buitenland heeft in het tweede kwartaal van dit jaar in totaal $124 miljard aan Amerikaans schuldpapier in de verkoop gedaan. Brazilië, Taiwan en Rusland verkleinden hun dollarreserve met in totaal $22 miljard.
Federal Reserve versus China
De grote vraag is natuurlijk of de Amerikaanse centrale bank onder deze omstandigheden het stimuleringsprogramma nog wel kan afbouwen. De rente op de Amerikaanse staatsobligaties steeg afgelopen week even naar de 3% en kan door verkopen van dollarreserves door opkomende markten mogelijk nog verder stijgen. Als de Federal Reserve, conform de verwachting van een panel van 34 economen, ook nog $10 miljard van haar stimuleringsprogramma af haalt komt de obligatiemarkt nog meer onder druk te staan.
In 2011 passeerde de Amerikaanse centrale bank China als grootste bezitter van Amerikaans schuldpapier. Inmiddels is het verschil tussen de nummer één en twee aanzienlijk opgelopen. De Chinezen bezitten momenteel $1,28 biljoen aan Amerikaanse staatsobligaties, de Federal Reserve heeft er inmiddels al $2,03 biljoen van verzameld. In juni verkochten de Chinezen 1,7% van hun totale positie, de grootste daling sinds 2011.
“De kopers van Amerikaanse Treasuries zullen voor een steeds groter deel moeten komen uit de hoek van private investeerders in de VS”, zo verklaarde strateeg Kit Juckes van Société Générale tegenover Bloomberg. “Tapering is een poging om de marktprijs te vinden. Maar wat is de marktprijs voor Amerikaanse staatsobligaties als de grootste kopers weglopen?”
Bron: Bloomberg
3 gedachten over “BRICS-landen verkopen hun dollarreserves”
De dollarhegemonie is nog steeds veel te sterk voor individuele landen, dan wel groepen van landen. Meer dan 60% van de schulden in de wereld zijn gedenomineerd in dollars. De reservestatus van deze munt is hèt superdividend dat de VS overhielden aan W.O. II. Momenteel is goed te zien dat de dollar binnen dit fiat-geldsysteem nog steeds onaantastbaar is.
De kleine rentestijging in de VS deze zomer resulteert ogenblikkelijk in liquiditeitsproblemen in de BRIC’s-landen. Het geld klotst gewoon terug naar de VS. De dynamiek van dit geldsysteem is zondermeer ongezond te noemen. Allocatiemechanismen hebben weinig van doen met de fysieke economie. in zekere zin wordt de wereld monetair gekolonialiseerd door de VS. Dat is niet gezond.
http://www.economie-macht-maatschappij.com/amerikaanse-dollar.html
Het gaat volgens de regering wat beter met de economie. Toch is van een opleving nauwelijks sprake. Nederlandse bedrijven investeren wel maar dan over de grens . Dit zorgt er voor dat opkomende economieën nog verder kunnen groeien. Nederlandse bedrijven blijken echter te krimpen binnen hun eigen landsgrenzen. Dit heeft mede te maken met de keuze van sommige bedrijven om goedkoper te produceren in het buitenland. Hierdoor komen in Nederland niet zelden meer mensen op straat te staan. De overheid zou deze ontwikkeling effectief moeten bestrijden door het investeringsklimaat voor bedrijven in Nederland gunstiger te maken.
De link in voorgenoemde reactie van mij is niet juist. Het linkt naar een ander artikel. In onderstaand bericht wordt naar het juiste artikel gelinkt.
Het gaat volgens de regering wat beter met de economie. Toch is van een opleving nauwelijks sprake. Nederlandse bedrijven investeren wel maar dan over de grens . Dit zorgt er voor dat opkomende economieën nog verder kunnen groeien. Nederlandse bedrijven blijken echter te krimpen binnen hun eigen landsgrenzen. Dit heeft mede te maken met de keuze van sommige bedrijven om goedkoper te produceren in het buitenland. Hierdoor komen in Nederland niet zelden meer mensen op straat te staan. De overheid zou deze ontwikkeling effectief moeten bestrijden door het investeringsklimaat voor bedrijven in Nederland gunstiger te maken.