Britse pond grote verliezer in oktober

Het Britse pond was in oktober opnieuw de grootste verliezer op de wereldwijde valutamarkt. De munt verloor deze maand 6,2% tegenover de Amerikaanse dollar en deed het daarmee slechter dan tenminste 150 andere valuta, zo schrijft Bloomberg. Het is de grootste waardedaling in een maand sinds juni, toen het referendum over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gehouden werd en het Britse pond 8,1% in waarde daalde.

De munt stond in oktober onder druk door aanhoudende geruchten over een zogeheten ‘harde’ Brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk haar gunstige handelsvoorwaarden met de rest van de Europese Unie opoffert voor meer autonomie en meer zeggenschap over het immigratiebeleid.

Het vooruitzicht dat het Verenigd Koninkrijk uit het Europese handelsblok valt wordt als een groot risico gezien voor de Britse economie. Vorige week werd al bekend dat verschillende financiële instellingen overwegen te verhuizen van Londen naar het Europese vasteland. Dat kan grote gevolgen hebben voor de rol van de Londense ‘City’ als financieel centrum.




britsepond-pixabayBrexit zorgen

“Deze maand draaide het allemaal om de zorgen over een harde Brexit. Het is gebruikelijk dat een valuta die onder grote politieke onzekerheid gebukt gaat kwetsbaar is voor nieuwe berichten, of die nou goud of slecht zijn. Dit blijft een factor van belang, totdat we meer duidelijkheid hebben over de toekomstige relatie van het land met de EU”, zo verklaarde valutastrateeg Viraj Patel van ING Groep in Londen tegenover Bloomberg.

Het Britse pond noteerde maandagmiddag $1,2160 tegenover de Amerikaanse dollar, een verlies van 6,2% ten opzichte van de wisselkoers van begin deze maand. Sinds april is het Britse pond iedere maand minder waard geworden, waarmee de munt tot de slechtst presterende valuta van dit jaar behoort. Dit jaar heeft de valuta 17% van haar waarde verloren ten opzichte van de dollar.

Rentebesluit

Beleggers en valutahandelaren kijken vol verwachting uit naar het rentebesluit en het nieuwste inflatierapport van de Bank of England, die beide op donderdag verwacht worden. Vrijwel niemand rekent op een renteverlaging door de centrale bank, omdat dat de waarde van de munt nog meer onder druk zal zetten. Ook een renteverhoging lijkt onwaarschijnlijk, gezien het feit dat de groei van de Britse economie in het derde kwartaal vertraagde.

De laatste geruchten dat Mark Carney overweegt om in 2018 al te stoppen met zijn functie als gouverneur van de centrale bank boezemt valutahandelaren ook weinig vertrouwen in. De Britse premier Theresa May liet weten dat ze begin 2017 de onderhandelingen over de Brexit wil beginnen, een proces dat maximaal twee jaar kan duren. Het zou dus kunnen dat de gouverneur middenin de Brexit onderhandelingen vertrekt.

Update: Mark Carney heeft laten weten dat hij tot 2019 blijft zitten, een jaar langer dan hij van plan was.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *