Vorige week werd de valutamarkt opnieuw bepaald door de Britse politiek. Zoals we al verwacht hadden, wees het parlement vorige week het akkoord met de EU weer met een grote meerderheid af. Vervolgens wees men ook een Brexit zonder akkoord af en werd het opschuiven van de deadline van 29 maart gesteund.
Door het optimisme dat het ‘worst case’ scenario nu van de baan is, steeg de cable (EUR/GBP) naar zijn hoogste niveaus sinds juli vorig jaar. Europese valuta’s vierden het feestje met het pond mee. Er volgde een wereldwijde rally in risicovolle activa, waardoor alle G10-valuta in trek waren, behalve de traditionele veilige havens als de Japanese yen en de Zwitserse frank.
Woensdag houdt de Federal Reserve zijn bijeenkomst van maart, wat de aandacht van de handelaren terug zal brengen naar het monetaire beleid. Maar ook de Britse politiek zal de markten blijven bewegen, want dinsdag biedt Theresa May haar deal met de EU voor een derde stemming aan het parlement aan. Tenslotte zal de publicatie van de flash PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit ons vrijdag belangrijk inzicht geven in hoe de economie er daar werkelijk aan toe is. Hieronder de belangrijke valuta in detail.
Euro
De industriële productiecijfers voor de maand januari in de eurozone waren vorige week in het algemeen een opwaartse verrassing. Het valt ons op dat ondanks het sombere commentaar op de economie van de eurozone de toon van de daadwerkelijke economische publicaties in de afgelopen weken duidelijk beter is geworden. Vrijdag zullen we zien of ons positieve beeld gerechtvaardigd is, want dan verschijnen de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit. We verwachten een opwaartse verrassing, vooral bij de industriecijfers. Dit zou wel eens een bescheiden rally van de euro in gang kunnen zetten, terug naar het midden van zijn bandbreedte van de afgelopen paar maanden, zo rond de $1,15.
Britse pond
Het is Brexit wat de klok slaat. De drie belangrijke stemmingen verliepen vorige week zoals we verwacht hadden: een ‘nee’ voor May’s deal, een ‘nee’ voor een Brexit zonder akkoord en een ‘ja’ voor termijnverlenging. Theresa May probeert het nu dinsdag voor een derde keer. Wij verwachten dat het verschil kleiner zal zijn dan vorige week, maar dat het voorstel toch afgewezen zal worden, omdat het tekort aan steun te groot is om te overbruggen. Maar als wij het mis hebben en het akkoord wordt aangenomen, dan kunnen we bovenop de stijging van vorige week nog eens een aanzienlijke rally van het Britse pond verwachten.
De aandacht zal nu uitgaan naar de EU-top die in het weekend plaatsvindt: daarin zal naar verwachting het verzoek om formeel uitstel van de deadline van 29 maart behandeld worden. Hoe verder de deadline wordt opgeschoven, des te verder zal het pond stijgen, denken wij, omdat de markten de mogelijkheid van een tweede referendum zullen gaan inprijzen.
Amerikaanse dollar
Deze week zal uiteraard de belangrijke bijeenkomst van de Federal Reserve, die dinsdag en woensdag plaatsvindt, centraal staan (lees hier onze preview). Er wordt géén aanpassing van de renteniveaus verwacht. Wel wordt verwacht dat de Fed zal aankondigen dat ze de aflopende obligaties op haar balans zal herinvesteren, wat een gematigd stimulerend besluit is.
De ‘dot plot’, die de eigen verwachtingen van de FOMC-leden over het toekomstige verloop van de rentes laat zien, zal de doorslag geven. Wij verwachten dat daaruit zal blijken dat het mediane commissielid in 2019 geen renteverhogingen verwacht, een iets meer dovish resultaat dan door de meeste marktstrategen wordt ingeprijsd. Daarom denken we dat het het waarschijnlijkst is dat de koers van de dollar hier volgende week per saldo onder zal lijden.
Door: Enrique Diaz-Alvarez
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.
Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:
- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta
Meer informatie op www.ebury.nl