Het Britse pond steeg dinsdag meer dan een procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar, ondanks het feit dat Theresa May’s EU-terugtrekkingsovereenkomst overweldigend werd weggestemd in de langverwachte Britse parlementaire stemming.
De EU-terugtrekkingsovereenkomst van mei werd resoluut afgewezen met 432 stemmen tegen versus 202 voor. Het was een verpletterend verschil van 230, het grootste verlies in de geschiedenis van de Britse regering. Terwijl een nederlaag voor May algemeen werd verwacht en zwaar ingeprijsd was bij het ingaan van de stemming, was de omvang van de nederlaag veel groter dan waar de markt zich op had voorbereid.
In de uren voorafgaand aan de stemming stond het pond bijna de gehele handelsdag in Londen onder druk, aangezien beleggers weddenschappen opvoerden dat Theresa May de stemming met een aanzienlijke marge zou verliezen. Het Britse pond steeg gistermiddag ten opzichte van de twee maanden lage koers tegen de Amerikaanse dollar en werd kort onder het 1,27-niveau gestuurd in de onmiddellijke nasleep van de aankondiging in het Lagerhuis.
Britse pond stijgt na historische Brexit nederlaag (Bron: Ebury, Thomson Reuters)
Britse pond hoger
Deze neerwaartse beweging was echter buitengewoon kort, waarbij de GBP/USD paar snel zijn verliezen omkeerde en terug door het 1,28-niveau heen brak. Paradoxaal genoeg denken we dat beleggers het standpunt hebben ingenomen dat de omvang van de nederlaag op de korte termijn eigenlijk goed nieuws is voor het pond. Een kleinere nederlaag voor Theresa May zou zeer waarschijnlijk hebben gezorgd voor een nieuwe vruchteloze periode van getouwtrek tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, die mogelijk zou leiden tot een nieuwe gehaaste en uiteindelijk vergeefse tweede stemming binnen een paar weken tijd.
Zoals het er nu uitziet, zien we maar heel weinig kans dat een deal op tijd door het parlement kan worden geloodst voor de EU-exitdatum van 29 maart. Met het leiderschap van Tory, met EU-leiders en inderdaad de Labour-partij die allemaal volmondig tegen een scenario van ‘geen deal’ zijn, denken we dat een verlenging van Artikel 50 met een termijn van drie maanden nu hoogstwaarschijnlijk is.
Niet alleen zou een verlenging van Artikel 50 meer tijd voor het Verenigd Koninkrijk en de EU toestaan om een acceptabeler akkoord te sluiten, het vergroot ook de mogelijkheid van een tweede referendum, de zogenaamde ‘volksstemming’. Zoals we herhaaldelijk hebben gezegd, zou dit ondubbelzinnig positief zijn voor het Britse pond, gezien het feit dat het rond de 50/50 kans zou bieden dat het Verenigd Koninkrijk toch in de Europese Unie zal blijven.
Wat gebeurt er nu?
Het is niet verwonderlijk dat de leider van de oppositie, Jeremy Corbyn, een motie van wantrouwen in de regering heeft ingediend na de nederlaag van May, de eerste in haar soort sinds maart 1979. Dit zal nu worden besproken op woensdag, waarbij parlementsleden naar verwachting zullen stemmen over het al dan niet een motie van wantrouwen om 19.00 uur Engelse tijd. Mocht het parlement voor een dergelijke motie stemmen, dan opent dit de mogelijkheid van een algemene verkiezing in een kwestie van weken, hoewel het onze uitgangsscenario is dat de huidige regering het overleeft.
Onder het Grieve-amendement, en na de uitspraak van vorige week in het Lagerhuis, heeft Theresa May nu drie werkdagen om met een actieplan terug te keren naar het parlement. May heeft aangekondigd dat zij maandag met een alternatief plan zal terugkeren. Hoewel zij herhaaldelijk deze mogelijkheid uitsluit in de aanloop naar de stemming van dinsdag, is het zeer waarschijnlijk dat dit een uitbreiding van Artikel 50 zal betekenen.
Een uitbreiding van Artikel 50 zou naar onze mening positief nieuws zijn voor het Britse pond, gezien het de kansen vergroot op een minnelijke deal en het de deur op een kier zet voor een ander referendum. We handhaven daarom onze bullish prognoses voor het Britse pond op de korte termijn. We blijven ook op de lange termijn optimistisch en denken dat een ietwat mislukte en vertraagde exit uit de EU, waarvan het aanzienlijke neerwaartse risico door een ‘geen deal’ wordt weggenomen, ervoor zal zorgen dat het Britse pond een van de best presterende grote valuta ter wereld van dit jaar zou kunnen worden.
Door: Enrique Diaz-Alvarez
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.
Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:
- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta
Meer informatie op www.ebury.nl