Centrale banken zijn in een recordtempo hun dollars aan het verkopen, zo schrijft CNN Money. In de eerste drie maanden van dit jaar hebben ze wereldwijd $123 miljard aan dollarreserves van de hand gedaan, waarvan een recordhoeveelheid van $57 miljard in januari. Centrale banken hebben sinds 1978 niet meer op een dergelijk grote schaal dollars van de hand gedaan als in de afgelopen maanden.
Centrale banken dumpen Amerikaanse staatsobligaties (Bron: CNN Money)
Als we praten over dollarreserves dan hebben we het niet over stapels dollars in de kluizen van centrale banken, maar over Amerikaanse staatsobligaties. Centrale banken bewaren dit schuldpapier, omdat dollars nog steeds de wereldreservemunt zijn waarin de meeste internationale transacties afgerekend worden. Maar de laatste jaren is de populariteit van de wereldmunt juist wat afgenomen.
Waarom verkopen centrale banken dollars?
- Door de prijsdaling van olie en andere grondstoffen zagen veel grondstof producerende landen de waarde van hun munt dalen. In een poging de waarde van de munt te ondersteunen hebben verschillende centrale banken dollarreserves omgewisseld voor hun eigen valuta.
- De laatste jaren hebben verschillende landen valutaswaps opgezet en afspraken gemaakt om grondstoffen in hun eigen valuta te verhandelen. Daardoor hebben ze minder dollarreserves nodig.
- Door een kapitaalvlucht uit opkomende economieën terug naar de Verenigde Staten zagen centrale banken zich genoodzaakt geld vrij te maken en dollarreserves te liquideren.
- Een aantal centrale banken zoekt een nieuwe balans tussen valutareserves en goudreserves. Centrale banken van landen als China, Rusland en Kazachstan blijven onafgebroken goud kopen. Vorig jaar kochten centrale banken 483 ton goud.