Centrale banken verkochten tot $260 miljard aan valutareserves

Centrale banken hebben in het tweede kwartaal van dit jaar tot $260 miljard aan valutareserves gedumpt, zo schrijft Reuters. Vooral in opkomende landen werden veel valutareserves gebruikt om de impact van de kapitaalvlucht uit het land te verzachten, zo constateerde Citi. Het is de afgelopen tien jaar nog niet eerder voorgekomen dat er in één kwartaal zoveel valutareserves gebruikt werden.

$260 miljard

Citi verzamelde gegevens van verschillende centrale banken en maakte op basis daarvan de schatting dat centrale banken hun valutareserves met ongeveer $85 miljard verlaagd hebben tot $11,35 biljoen. Maar het werkelijke bedrag ligt veel hoger als je veranderingen in de wisselkoersen en in de samenstelling van de valutareserves meeneemt. Nemen we deze factoren mee in de berekening, dan komen we volgens valutastrateeg Steven Englander van Citi op de eerder genoemde $260 miljard die centrale banken in het tweede kwartaal van dit jaar in de verkoop deden.

“Centrale banken verkochten reserves om een grote koersdaling van hun eigen valuta te voorkomen. Het verschil tussen het tweede kwartaal van dit jaar en voorgaande kwartalen is dat ook China daar nu aan meedoet, waardoor de totale verkoop van valutareserves hoger lag”, zo verklaarde Englander.

englander-forex-reserves

Centrale banken deden $260 miljard aan valutareserves van de hand

Valutareserves

Wereldwijd worden de meeste valutareserves nog steeds genoteerd in dollars, een overblijfsel van het Bretton Woods systeem en de petrodollar. Ongeveer 64% van alle reserves wordt in deze valuta uitgedrukt, de rest overwegend in euro’s. Dat betekent dat als de dollar in waarde daalt, de nominale waarde van valutareserves in andere valuta automatisch stijgen. In het tweede kwartaal van dit jaar zakte de dollar met 3%, waardoor de totale valutareserves in andere valuta (omgerekend naar dollars) ter waarde van $4 biljoen met ongeveer $120 miljard stegen.

Centrale banken zoeken volgens Reuters meer diversificatie en ruilen daarom valutareserves in dollars om naar reserves in andere valuta. Opkomende economieën als China en Rusland, maar ook tal van anderen, hebben de afgelopen jaren ook hun positie in goud uitgebreid als vorm van risicospreiding en diversificatie.

Reserve-currency-image

Meeste valutareserves zijn in dollars, maar andere valuta winnen aan terrein

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *