Centrale banken verkopen Amerikaanse staatsobligaties

Centrale banken hebben dit jaar in een ongebruikelijk hoog tempo Amerikaanse staatsobligaties verkocht. De volgende grafiek van Deutsche Bank laat zien dat zij in de twaalf maanden tot aan juli 2015 in totaal $123 miljard aan zogeheten Treasuries verkochten. Het is nog niet eerder voorgekomen dat zij zoveel dollarreserves van de hand deden.

Sinds het uiteenvallen van Bretton Woods hebben andere landen de tekorten van de Verenigde Staten gefinancierd door hun handelsoverschotten te recyclen in Amerikaanse staatsobligaties. De dollars die verdiend werden met de export werden direct weer uitgeleend aan de Amerikaanse overheid, waardoor zij hun tekorten gemakkelijk konden financieren.

dollar-support-ending-big

Centrale banken verkopen Amerikaanse staatsobligaties

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.