China en Japan kopen weer Amerikaanse staatsobligaties

In de maand september hebben China en Japan weer een substantiële hoeveelheid Amerikaanse staatsobligaties gekocht, zo blijkt uit de nieuwste TIC-data van de Amerikaanse centrale bank. Het totaalbedrag aan Amerikaanse Treasuries in handen van het buitenland liet in de maand september ook weer een stijging zien, na vijf maanden van netto verkopen. Ten opzichte van de maand augustus kocht het buitenland netto $64,1 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties bij, waarvan het grootste gedeelte voor rekening kwam van China en Japan. De Chinezen voegde in september $25,7 miljard aan Amerikaans schuldpapier aan hun reserves toe, terwijl de Japanners netto $29 miljard kochten. De volgende grafiek laat zien welke landen in september staatsobligaties van de VS hebben gekocht of verkocht.

Welke landen kochten in september Amerikaanse staatsobligaties?

Welke landen kochten in september Amerikaanse staatsobligaties?

Buitenland houdt vast aan Amerikaanse staatsobligaties

Vergelijken we de stand van zaken met het begin van dit jaar, dan zien we een vergelijkbaar beeld. China kocht dit jaar $79,6 miljard aan Amerikaans schuldpapier en Japan voegde in 2013 netto $74,2 miljard toe aan haar reserves. Banken in het Caribische gebied waren dit jaar ook belangrijke kopers van Amerikaanse schuldpapieren (+$29,1 miljard), net als het Verenigd Koninkrijk (+$19 miljard). Landen als Singapore, Thailand en Rusland bouwden hun dollarreserves in de vorm van Amerikaanse staatsobligaties af en verkochten stuk voor stuk meer dan $20 miljard. Ook de olie-exporterende landen – de vierde grootste buitenlandse positie in Amerikaanse staatsobligaties – heeft dit jaar haar positie in dollarschuld afgebouwd. Ten opzichte van het begin van dit jaar heeft ze $15,9 miljard minder staatsobligaties in bezit, zo blijkt uit de TIC-data.

Welke landen kochten dit jaar Amerikaanse staatsobligaties?

Welke landen kochten dit jaar Amerikaanse staatsobligaties?

Federal Reserve

De Amerikaanse centrale bank – de Federal Reserve – levert ook een substantiële bijdrage aan de schuldfinanciering van de Verenigde Staten. Onder het quantitative easing programma haalt ze iedere maand tientallen miljarden dollars aan Amerikaanse staatsobligaties van de markt af. In september kocht de Federal Reserve bijna $40 miljard aan schuldpapier en in vergelijking met het begin van dit jaar heeft de Federal Reserve al bijna $360 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties aan haar balanstotaal toegevoegd.

Zetten we de aankopen van Amerikaanse staatsobligaties door de eigen centrale bank naast de aankopen van het buitenland, dat is in één oogopslag duidelijk dat de Verenigde Staten keihard aan het vals spelen zijn. Ze gaan hun schulden niet terug betalen, in elk geval niet in de koopkracht van hedendaagse dollars. Landen als China en Rusland zijn zich daar bewust van geworden en kopen daarom massaal goud.

De Federal Reserve kocht in september de meeste staatsobligaties

De Federal Reserve kocht in september de meeste staatsobligaties

De Federal Reserve kocht dit jaar veel meer staatsobligaties dan het buitenland

De Federal Reserve kocht dit jaar veel meer staatsobligaties dan het buitenland

De schuldfinanciering van de VS

De laatste grafiek die we u niet willen onthouden voegt bovenstaande gegevens samen en blikt terug tot en met 2003. Wat we hieronder zien is de totale positie in Amerikaanse staatsobligaties van het buitenland en van de Amerikaanse centrale bank bij elkaar opgeteld. In deze grafiek zijn niet de binnenlandse private bezittingen van Amerikaans schuldpapier opgenomen. Die hebben in totaal een omvang van ruim $9 biljoen.

Verdeling Amerikaanse staatsschuld tussen buitenland en Federal Reserve

Verdeling Amerikaanse staatsschuld tussen buitenland en Federal Reserve

united-states-treasury-check-770011

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “China en Japan kopen weer Amerikaanse staatsobligaties

  • de dakgoot

    Goed dat je het meldt. Geen verrassing dat het gebeurt, dat kleine dipje in de trend was geen reden om zonder meer een keiharde trendbreuk te concluderen.

    Beantwoorden
    • Inderdaad. Ik ben nog steeds aan het nadenken wat hier de reden van kan zijn. Misschien willen Japan en China de VS toch langer blijven ondersteunen dan ik en vele andere dachten…?

      Beantwoorden
      • de dakgoot

        De eerste reden is een les: denk nooit dat je alles weet.

        De twee reden idem: kijk naar het verleden (in de grafiek zag je al vaker kleine dipjes in de buitenlandse portfolio mbt treasuries).

        Tot slot: er kan op heel veel vlakken uitruil hebben plaatsgevonden. In het verleden kocht China misschien vanwege toegang tot de WTO, en daarnaast zijn ze grotendeels betaald door buitenlandse investeringen. Ook hielden de dollarreserves de Yuan laag wat weer andere voor- (en na-) delen biedt.

        Er is ook wat aan het schuiven in het M-O (Saudi-Arabië, Iran).

        Al die dingen kunnen te maken hebben met het beleid tav Amerikaanse Staatsobligaties.

        Japan is dan weer een verhaal apart (eigen monetaire issues, geen heel sterk leger, etc.).

        Dit artikel is dan wel weer interessant: http://www.bloomberg.com/news/2013-11-20/pboc-says-no-longer-in-china-s-favor-to-boost-record-reserves.html

        Het stelt dat China inderdaad geen interesse heeft in US bonds. Hoewel China soms meerdere dingen tegelijk zegt, en lang niet altijd nakomt wat gesteld wordt, is dit toch een interessante uitspraak op Bloomberg.

        Beantwoorden
        • Bedankt voor je reactie. Dat zijn waardevolle inzichten en het verhaal ligt waarschijnlijk wat genuanceerder. Toch blijf ik van mening dat het belangrijk is om deze ontwikkeling goed in de gaten te houden. De link die je stuurde heb ik gezien en daar heb ik ook al wat over geschreven. Zeer significant als het waar is.

          Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo