China en Rusland willen vaker hun eigen valuta gebruiken in het internationale handelsverkeer. Naar verwachting zullen de twee landen een overeenkomst tekenen om handel tussen beide landen voortaan in Chinese yuan en Russische roebels af te rekenen. Bedrijven kunnen zelf kiezen welke valuta ze willen gebruiken en via welk betaalsysteem de transactie zal verlopen.
Het handelsvolume tussen beide landen is vorig jaar met 27% gestegen naar een record van $107 miljard. Deze transacties moeten in de toekomst niet meer in dollars, maar in de nationale valuta van beide landen worden afgerekend. Op die manier proberen China en Rusland minder afhankelijk te worden van het Amerikaanse banksysteem, dat betalingen in dollars verwerkt. In de overeenkomst staat dat beide landen het gebruik van de eigen valuta actief zullen promoten, zowel voor internationale handel als voor investeringen. Ook willen de twee landen hun betaalsystemen beter op elkaar afstemmen, zodat transacties sneller uitgevoerd kunnen worden.
‘Rol van de dollar moet worden herzien’
Het plan om meer internationale handel in andere valuta dan de dollar ar te rekenen is niet nieuw. Wel zien we dat China en Rusland steeds meer haast maken met de overstap naar handel in roebels en yuan. Beide landen worden immers geconfronteerd met een vijandige houding van de Verenigde Staten, dat met sancties en importheffingen haar wil probeert op te leggen aan andere landen. Zo lang beide landen dollars gebruiken in het internationale betalingsverkeer blijven ze kwetsbaar voor nieuwe sancties.
De Russische president Poetin zei vandaag in zijn toespraak voor het St. Petersburg Economic Forum dat de rol van de dollar moet worden herzien. In het bijzijn van de Chinese president Xi Jinping zei hij dat de dollar steeds vaker als politiek drukmiddel wordt gebruikt. Daarmee ondermijnen de Verenigde Staten de voordelige positie die ze kregen met het Bretton Woods systeem, aldus de Russische president.
“Veranderingen in de wereldeconomie vragen om aanpassingen van internationale financiële organisaties en een heroverweging van de rol van de dollar, dat een pressiemiddel werkt op de rest van de wereld.”
Eind vorig jaar zei de Russische minister van Economische Ontwikkeling dat Rusland moet overstappen op de euro voor handel met Europese landen. Hij merkte op dat veel internationale betalingen nog steeds in dollars worden afgerekend, terwijl dat ook met de euro zou kunnen. Vorig jaar heeft de Russische centrale bank ook al dollarreserves omgewisseld voor euro’s en yuan.
Lees ook:
- Kan de dollar haar status als wereldreservemunt verliezen?
- Rusland zet dollarreserves om naar euro en yuan
Dit artikel verscheen eerder bij Holland Gold