China en het Verenigd Koninkrijk zetten de Amerikaanse dollar buitenspel in onderlinge handel, zo lezen we op Yahoo News. Met ingang van 19 juni wordt handel tussen deze twee landen namelijk afgerekend in Chinese yuan renminbi of in Britse ponden. Hiermee zet China niet alleen een nieuwe stap in de internationalisering van de yuan, ook deelt ze een tik uit aan de Verenigde Staten. Als minder landen dollars gebruiken voor de handel daalt de vraag naar de munt en wordt het voor landen wereldwijd minder zinvol om de Amerikaanse valuta aan te houden als reserve.
Yuan als handelsmunt
China handelt al in andere valuta met een aantal handelspartners. Zo worden er naast dollars de laatste jaren ook steeds meer transacties gedaan in Russische roebels, Japanse yen, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse dollars en in Maleisische ringgit.
“Deze stap promoot de handel tussen beide landen en de onderlinge investeringen. Tevens faciliteert deze stap het gebruik van renminbi en ponden in onderlinge handelstransacties en investeringen”, zo schrijft het China Foreign Exchange Trade System (CFETS) in een verklaring die vorige week naar buiten werd gebracht. De People’s Bank of China spreekt van een “belangrijke stap voor China en Groot-Brittannië”.
De aankondiging werd gedaan tijdens een bezoek van de Chinese premier Li Keqiang aan de Britse hoofdstad. Tijdens dat staatsbezoek werd er tevens voor meer dan £14 miljard aan handelsovereenkomsten ondertekend.
Volgens George Osborne, Minister van Financiële en Economische zaken van Groot-Brittannië, is de opkomst van de Chinese munt als wereldhandelsmunt en van de grootste veranderingen in het wereldwijde financiële systeem van de komende jaren. “Ik wil dat het financiële centrum van Londen deze verandering faciliteert en daar centraal in staat”, zo voegde hij eraan toe.
China en Verenigd Koninkrijk zetten dollar buitenspel (Afbeelding van AFP, door Sang Tan)
China tekent valutaswaps
China promoot het gebruik van de yuan in internationale handel. Hoewel het marktaandeel van de yuan nog klein is in vergelijking met de Amerikaanse dollar maakt de Chinese valuta een snelle opmars. Eind vorig jaar nam de munt al de tweede positie over van de euro als meest gebruikte handelsmunt en de laatste jaren worden er aan de lopende band valutaswaps ondertekend, onder andere met de Bank of England en met de ECB.
Op het Europese vasteland is Frankfurt aangewezen als het knooppunt voor handel met de Chinese yuan. In die stad is niet alleen de ECB gevestigd, ook zijn daar tal van Chinese banken actief.