De centrale banken van China en Qatar hebben een valutaswap van 35 miljard yuan (omgerekend ruim €4,5 miljard) ondertekend, zo bericht Reuters maandag. Hiermee stimuleert China het gebruik van haar eigen munt in het internationale handelsverkeer in een regio die een lange tijd gedomineerd werd door de Amerikaanse dollar. Dankzij de valutaswap wordt het voor bedrijven in beide landen makkelijker transacties die voorheen in dollars werden afgerekend in Chinese yuan af te handelen.
De valutaswap moet de handel tussen beide landen en de investeringen onderling bevorderen. Om de deal ook aantrekkelijk te maken voor Qatar zet China haar gesloten kapitaalmarkt open voor beleggers uit Qatar. Ze mogen in totaal voor 30 miljard yuan aan Chinese aandelen en obligaties kopen, zo maakte de centrale bank van China maandag bekend. Qatar beschikt als producent en exporteur van olie en gas over in totaal $43 miljard aan valutareserves. Daarnaast heeft het land naar schatting $170 miljard aan reserves die zijn ondergebracht in een staatsfonds. Qatar is de grootste leverancier van vloeibaar gas voor de Chinese markt.
Oliestaten gaan yuan gebruiken
China stimuleert het gebruik van de yuan als handelsmunt door middel van valutaswaps met tal van haar handelspartners. Het marktaandeel van de Chinese yuan in de oliehandel is nog niet zo groot, omdat veel landen in deze regio hun olie en gas nog steeds in Amerikaanse dollars afrekenen. Zelfs de omvangrijke export van olie en gas naar China wordt in de meeste gevallen nog in dollars afgerekend. Niet dat dat een probleem is, want China beschikt over de grootste dollarreserves ter wereld.
In 2012 werd een valutaswap getekend door de centrale banken van China en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze valutaswap had een looptijd van drie jaar en was in omvang vergelijkbaar met de deal die China nu gesloten heeft met Qatar.
De Chinese yuan krijgt vooralsnog moeilijk voet aan de grond in het Midden-Oosten. Dat komt niet alleen omdat veel oliestaten hun product in dollars afrekenen, maar ook omdat deze landen hun valuta vaak gekoppeld hebben aan de Amerikaanse dollar. Terwijl China wereldwijd al 10% van haar handel in yuan kan uitvoeren ligt dat percentage in de Verenigde Arabische Emiraten slechts op 4%, zo schrijft Reuters. De Emiraten houden ook het grootste deel van hun valutareserve aan in Amerikaanse dollars.
Economen denken dat de Chinese yuan in de toekomst een grotere rol zal gaan spelen in de oliestaten, omdat die landen een steeds groter deel van hun olie- en gasproductie naar Azië zullen exporteren. Jim Rickards verwacht dat een land als Saoedi-Arabië ergens in de toekomst de petrodollar zal loslaten en dat de olie vanaf dat moment in yuan of in fysiek goud afgerekend zal worden.
China tekent valutaswap van 35 miljard yuan met Qatar