De Chinese centrale bank heeft dinsdag de yuan met 1,9% in waarde laten dalen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, de grootste waardedaling van de munt op één dag sinds 1994. De munt zakte weg naar 6,35 yuan tegenover de dollar, de laagste wisselkoers in bijna drie jaar tijd. Volgens sommige economen is de maatregel van de centrale bank een reactie op de tegenvallende export in de maand juli. In deze maand daalde de Chinese export met 8,3%, een daling die het gevolg is van een afnemende vraag in belangrijke afzetmarkten als Japan, Europa en de Verenigde Staten.
De Chinese centrale bank schrijft in een verklaring dat de devaluatie van de munt een eenmalige gebeurtenis is, omdat de centrale bank voortaan op een andere manier de wisselkoers bepaalt. Tot op heden hanteerde de centrale bank een bandbreedte van 2% per dag, gebaseerd op een formule die waarde van de yuan vergelijkt met een mandje van verschillende valuta. Onder de nieuwe methodiek wordt de slotkoers van de vorige dag aangehouden. Zodoende kon de munt vandaag opeens bijna 2% in waarde dalen.
Valutaoorlog
Het is de vraag of dit inderdaad een eenmalige devaluatie was of dat de yuan de komende dagen nog verder zal wegzakken ten opzichte van de dollar. Volgens Stephen Roach van de Yale University is een devaluatie van 1,9% in een zwakke wereldeconomie niet genoeg om de export aan te jagen. Als dat het doel is van de centrale bank moet de yuan nog verder in waarde dalen. Dat zou een nieuwe valutaoorlog kunnen ontketenen, omdat het competitieve devaluaties in andere economieën kan ontketenen.
De volledige versie van dit artikel verscheen eerder op een partner blog.
China devalueert yuan met 1,9% (Bron: Bloomberg)