Chinese centrale bank verschaft 385 miljard yuan aan liquiditeit

Het bedrag is opgesplitst in twee verschillende soorten 'reverse repurchase agreements'. Hiermee koopt de centrale bank op de markt bezittingen (zoals bijvoorbeeld staatsobligaties), om die vervolgens op een afgesproken datum weer terug te verkopen. Het grootste gedeelte van de 395 miljard yuan aan liquiditeit komt via een 7-daagse reserse repurchase agreement op de markt, namelijk 290 miljard. De andere 105 miljard yuan blijft iets langer boven de markt hangen, dit bedrag wordt via een 30-daagse reverse repurchase agreement in de markt gebruikt. De 7-daagse reverse repo heeft een rente van 3,35% en de 30-daagse variant 3,6%.

De centrale bank van China kan met deze interventies de hoeveelheid liquiditeit op de markt reguleren, en daarmee ook invloed uitoefenen op de rentetarieven. Naast geld injecteren haalt de People's Bank of China ook wel eens geld uit de markt, door middel van een normale repurchase agreement (bezittingen op de markt brengen in ruil voor geld). Dit was volgens Also Sprach Analyst de eerste liquiditeitsinjectie sinds de afgelopen twee weken, maar daarvoor zijn er velen geweest (zie grafiek).

Omdat er deze week ook eerdere (reverse) repurchase agreements aflopen is de injectie van dinsdag netto wel iets lager, namelijk 206 miljard yuan. De Chinese economie heeft de laatste tijd te maken met een instroom van kapitaal vanuit het buitenland, daarom hielden sommige analisten juist rekening met een verkrapping van de liquiditeit door de centrale bank.

Als gevolg van de injectie van 395 miljard yuan zakte de rente op een 7-daagse repurchase agreement van obligaties met 105 basispunten richting 3,27%. De 14-daagse repurchase agreement zakte van 4,793 naar 4,767 procent. De grootste daling in de rente was te zien bij de kortste repurchase agreement van 1 dag. Daar van ging de rente omlaag van 4,49% naar 3,078%, aldus de berichtgeving op Reuters.

Chinese yuan stijgt ten opzichte van de Amerikaanse dollar

Volgens Liu Yuhui, werkzaam bij het Finance Lab van de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen, heeft de centrale bank onlangs de yuan laten apprecieren ten opzichte van de dollar. Afgelopen maandag stond de yuan op het hoogste punt sinds 1993. In de maand oktober is de yuan al met 0,7% aangesterkt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarmee lijkt oktober de derde maand op rij te worden waarin de Chinese valuta aansterkt ten opzichte van de dollar. Door de yuan te laten aansterken beantwoordt China de kritieken vanuit de VS dat het haar munt kunstmatig goedkoop maakt. Mitt Romney heeft in de verkiezingsstrijd al meerdere malen gezegd dat hij China zou aanmerken als 'valuta manipulator'. We kunnen van Amerika en haar dollar overigens precies hetzelfde zeggen, aangezien het beleid van de Fed ervoor zorgt dat de dollar steeds minder waard wordt.

Volgens Zhao Xijun, decaan bij de School of Finance van de Renmin University of China, heeft de Chinese centrale bank weer liquiditeit verschaft om te beantwoorden aan de vraag naar meer kredieten van commerciele partijen. De Chinese economie lijkt na een zwakke periode eerder dit jaar weer wat aan te sterken, waardoor de vraag naar kredieten toegenomen is. ''In het vierde kwartaal zal het aantal nieuwe leningen waarschijnlijk groter zijn dan in de periode van juli t/m september, omdat China nu veel meer investeert in projecten om de infrastructuur te verbeteren'', aldus Xijun.

Xijun waarschuwt voor de instroom van speculatief geld uit het buitenland, dat een bedreiging kan vormen voor de stabiliteit van de economie. ''Als kapitaal uit het buitenland in bepaalde beleggingen stroomt die al aan het oververhitten zijn, dan kan dat de inspanning die de overheid heeft geleverd om de markt af te remmen ongedaan maken.''

Omdat de Chinese centrale bank de komende twee maanden een grote instroom van geld uit het buitenland verwacht zal het nog minstens tot eind december wachten met een eventuele verlaging van de kapitaalratio voor banken.

PBoC injecteerde deze week 395 miljard yuan in de economie vanwege beperkte liquiditeit (Data van PBoC, grafiek van Also Sprach Analyst)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo