Economen als Li Daokui van de Tsinghua University en Liu Ligang van de ANZ Bank zijn van mening dat Japan een actieve valutaoorlog voert met haar wisselkoersbeleid. Het plan om de monetaire basis in twee jaar te verdubbelen kan volgens de twee economen beschouwd worden als een poging tot chantage. Volgens Ligang is het Japanse monetaire beleid gericht tegen andere exporterende economieën in Azië, waaronder China.
Hij stelt dat de PBoC meer yuan moet aanbieden en Amerikaanse dollars moet kopen om de waarde van de eigen munt te verlagen. Tevens moet de instroom van buitenlands geld in de “fragiele financiële markten” van China goed in de gaten worden gehouden. Op deze manier moet voorkomen worden dat investeerders goedkoop geld lenen in het ene land en dat vervolgens wegzetten in financiële markten in andere landen die een hogere rentevergoeding bieden.
Daokui van de Tsinghua University was ooit adviseur van de Chinese centrale bank. Hij zei dat de massieve monetaire stimulering door de Japanse centrale bank ellende kan veroorzaken in andere landen in de regio. “China kan meer middelen vrijmaken en die beleggen in buitenlandse aandelenmarkten. Dat zou een effectieve manier zijn om de laatste slag in de wereldwijde valutaoorlog te verwerken”.
Soros
George Soros zag de zet van Japan al van tevoren aankomen en speculeerde op een waardedaling van de yen. Hij heeft daar sinds november vorig jaar bijna $1 miljard aan verdiend. Hij zei onlangs op CNBC dat Japan een zeer riskante strategie hanteert, omdat het 25 jaar lang niets anders gedaan heeft dan schulden opstapelen, zonder de economie en de begroting op orde te brengen. “Als de yen begint te dalen en de Japanners beginnen te beseffen dat de daling niet zal stoppen, dan zullen zij hun geld naar het buitenland brengen en dan kan een lawine-effect ontstaan”.
Alleen dit jaar is de dollar al met 12% gestegen ten opzichte van de yen. De Japanse munt bereikte de laagste wisselkoers in meer dan drie jaar tijd nadat het programma van de Bank of Japan was bekendgemaakt. De goudprijs in Japanse yen is dit jaar met 7% gestegen, terwijl die in dollars en in euro's met respectievelijk 6% en 5% omlaag gegaan is.
Chinese economen niet te spreken over monetaire ramkoers van Japan (Afbeelding van AFP)