Chinese yuan opnieuw onderuit

De Chinese yuan is woensdag opnieuw sterk in waarde gedaald. Kreeg je gisteren nog 6,325 yuan voor een Amerikaanse dollar, op het moment van schrijven is het ongeveer 6,44 yuan. Dat is een waardedaling van 1,8 procent, nadat de Chinese munt gisteren ook al 1,9% onderuit was gegaan ten opzichte van de dollar. Door de koersdaling is de munt in één klap (of eigenlijk twee) terug op het laagste niveau in vier jaar tijd. De volgende grafiek van Yahoo Finance zien dat de yuan de afgelopen jaren juist steeds wat sterker geworden is ten opzichte van de dollar.

chinese-yuan-devaluation-again

Chinese yuan naar laagste koers in vier jaar

Groeivertraging China

Beleggers denken dat China haar munt goedkoper maakt om de export te stimuleren en de Chinese economie een nieuwe impuls te geven. De Chinese economie laat steeds minder groei zien en dat is ook de reden waarom grondstoffenprijzen blijven dalen. Olie en koper worden alsmaar goedkoper en ook de prijzen van tal van soft commodities zoals mais, sojabonen en tarwe staan onder druk.

De goudprijs daarentegen ging juist omhoog op het nieuws. In dollars steeg de koers naar $1.117 per troy ounce, een winst van 0,87%. Ook werd de euro iets meer waard, de munt staat op het moment van schrijven boven de $1,11. Dat is de hoogste wisselkoers in bijna zes weken tijd. Door de sterke euro kwamen de beurzen wat verder onder druk te staan. De AEX opende vanmorgen ruim 2% lager, evenals de beurzen van Duitsland en België. Gisteravond sloten de Amerikaanse Nasdaq en Dow Jones index beide iets meer dan 1,2% lager.

Valutacrisis

De Chinese centrale bank liet in een persverklaring weten dat er geen reden om te vrezen voor een verdere waardedaling van de yuan. Volgens de centrale bank haalt de Chinese economie nog steeds hogere groeipercentages dan de meeste Westerse economieën en is er ook nog steeds sprake van een overschot op de handelsbalans. Ook noemt de Chinese centrale bank de omvangrijke valutareserve die gebruikt kan worden om schokken op te vangen.

Op de valutamarkten wordt onrustig gereageerd op de plotselinge waardedaling van de yuan van de afgelopen twee dagen. Ook andere Aziatische valuta, zoals de Taiwanese dollar, de Maleisische ringgit, de Singaporese dollar en de Indonesische roepia daalden in waarde tegenover de Amerikaanse dollar. In 1997 was er ook al een valutacrisis in Azië, maar toen hadden de meeste landen vrijwel geen reserves om de waarde van hun munt te ondersteunen. Dat is nu wel anders, want door alle export hebben de meeste Aziatische landen een flinke dollarreserve opgebouwd. Ze kunnen vandaag de dag veel dollarreserves verkopen als dat nodig is.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *