Chinese yuan steeds vaker gebruikt voor internationaal betalingsverkeer

In november vorig jaar zakte de renminbi (wat letterlijk “geld van het volk” betekent) naar de 16e plaats, maar dat is volgens de site Canadian Business waarschijnlijk een gevolg van de Europese schuldencrisis, waardoor er minder vraag was naar Chinese goederen. De Chinese overheid stuurt actief aan op de inteationalisering van de yuan als handelsmunt, als alteatief voor zwaargewichten als de dollar en de euro.

Ongeveer vier jaar geleden begon de Chinese overheid met een reeks maatregelen om de valuta te inteationaliseren. Zo mocht de munt in waarde stijgen ten opzcihte van de Amerikaanse dollar en werden beperkingen aan de inteationale handel in de Chinese renminbi weggenomen. Ook gaf China buitenlandse banken meer vrijheid om financiële producten en diensten aan te bieden die uitgedrukt zijn in Chinese yuan. Zo is het vandaag de dag mogelijk om bijvoorbeeld in Canada of in de VS een bankrekening in renminbi te openen.

Sinds deregulering van de yuan in Hong Kong in 2010 is deze stad omgetoverd in een financieel centrum voor de handel in de renminbi, een rol die ook Londen en Singapore graag zouden vervullen. Ondanks deze ontwikkelingen is de yuan zeker nog geen volwaardig alteatief voor de euro of de dollar, omdat er nog geen grote obligatiemarkt in deze valuta is en omdat er nog een aantal quota en restricties zijn wat betreft de investeringsmogelijkheden in Chinese yuan.

Volgens valutastrateeg Sacha Tihanyi van Scotiabank in Hong Kong is het niet waarschijnlijk dat de Chinese yuan spoedig de euro en de dollar voorbij zal streven als meest gebruikte munt in de inteationale handel. Maar een top 5 notering in de ranglijst van het SWIFT betalingssysteem is volgens Tihanyi binnen vijf jaar zeker mogelijk. Om in de top 10 te komen moet de Chinese munt meer dan 2x zo vaak gebruikt worden als nu het geval is, zodat het marktaandeel stijgt van 0,42% nu naar tenminste 0,9%. Om in de top 5 van de SWIFT ranglijst te komen moet de Chinese yuan vier keer zo veel gebruikt worden als nu het geval is.

Voordat de Chinese yuan de rol van wereldreservemunt op zich kan nemen zijn we nog wel een aantal jaar verder, als het al zover komt. Canadian Business schrijft dat zoiets niet mogelijk is zo lang de Chinese overheid controle blijt uitoefenen op de valuta. “China moet zeker een aantal stappen zetten richting een vrij bewegende yuan wisselkoers en het moet haar kapitaalmarkt meer openstellen. Dat zal naar mijn mening over tien jaar wel gebeurd zijn, maar niet veel eerder”, aldus Blake Jespersen van BMO Capital Markets.

Chinese yuan stijgt op ranglijst van meest gebruikte valuta

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo