Crisis Turkije verdiept zich: vlucht naar dollar, yen en Zwitserse frank

De Turkse lira raakte in een vrije val, terwijl president Erdogan en zijn financiële adviseurs de controle over de situatie kwijt lijken te raken en steeds absurdere en nuttelozere uitspraken doen. Eerder vorige week liet de euro een bescheiden rally zien, maar de winst werd meteen weer ingeleverd toen de markten zich zorgen begonnen te maken over het effect van de crisis in Turkije op bepaalde Europese banken en op de economie van de eurozone in het algemeen.

De dollar, de Zwitserse frank en de Japanse yen presteerden allemaal bovengemiddeld, doordat beleggers veilige havens opzochten. De Latijns-Amerikaanse valuta, de roebel en de Zuid-Afrikaanse rand hadden het meeste te lijden van de doorwerking van de crisis in Turkije.

Deze week belooft een cruciale test te worden voor de valuta van de opkomende markten. De hamvraag is: zal de Turkse crisis als kenmerkend voor Turkije worden gezien met zijn specifieke kwetsbaarheid en financieel wanbeleid – wat wij verwachten – of zullen beleggers dit als aanleiding gebruiken om zich ook uit andere opkomende markten terug te trekken? Er zal vrij weinig economisch nieuws zijn, dus we verwachten dat de markten zich zullen laten leiden door het politieke nieuws, vooral uit Turkije. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Door berichten dat de ECB de gevolgen van de Turkse crisis voor bepaalde Europese banken (vooral BBVA, Unicredit en BNP Paribas) nauwlettend in de gaten houdt, kreeg de euro eind vorige week een klap. De koers van de munt daalde tot onder het niveau van 1,15, de feitelijke bodem sinds de zomer van 2017.

Wij denken dat de reactie van de markt overdreven is. De export naar Turkije bedraagt minder dan 0,5% van het bbp van de Europese Unie. Voor de banken in de Europese Unie is het slechtst denkbare gevolg van de crisis dat ze hun investeringen in Turkse banken moeten afstoten.

Zelfs bij het meest kwetsbare geval, BBVA, zou dit wel tot een aanzienlijk verlies lijden, maar kunnen de kapitaalbuffers van de bank dat gemakkelijk opvangen. Bij de huidige niveaus beginnen wij de sell-off van de euro overdreven te vinden, hoewel we denken dat de tijd nog niet helemaal rijp is om lang te gaan in de euro ten opzichte van de dollar.

Britse pond

Begin vorige week zette het Britse pond zijn recente trend voort: de koers daalde licht door het gepieker van handelaren over de kans op een harde Brexit. Maar later in de week bepaalde de Turkse crisis het nieuws en slaagde de munt erin terug te komen ten opzichte van de euro, omdat het effect op de Britse economie en de Britse banken naar verwachting minimaal zal zijn.

Deze week komt er essentieel economisch nieuws uit het Verenigd Koninkrijk. Normaal gesproken zou de handel in het pond bepaald worden door de arbeidsmarktcijfers, die dinsdag verschijnen, en het inflatierapport, dat woensdag verschijnt, maar het valt nog te bezien of ze dit keer iemand opvallen met al het lawaai uit Turkije.

Amerikaanse dollar

Het tumult op de Turkse markten overstemt volgens ons een heel belangrijk gegevenspunt uit de VS. Het inflatierapport van woensdag was sterker dan de meeste analisten verwacht hadden: de kerninflatiecijfers klommen weer op naar 2,4%. Dit is duidelijk boven het doel van de Federal Reserve en wijst er niet op dat de langzame opwaartse trend gaat stoppen.

De Amerikaanse rentes reageerden op nieuws door opvallend te stijgen, maar deze beweging werd later in de week tenietgedaan door golven van ‘veilige haven’-aankopen van Amerikaans schatkistpapier als reactie op de chaos in Turkije.

Deze week zijn er weinig cijfers in de VS, dus we verwachten dat de bewegingen van de dollar vooral bepaald zullen worden door het nieuws over de situatie in Turkije en over het geruzie van de regering Trump met de rest van de wereld.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *