De afgelopen maanden is er in de financiële pers bij voortduring bericht over de pogingen van de ECB en de Bank van Japan om de inflatie in de respectieve regio’s op te jagen en de waarde van de yen en de euro omlaag te brengen. Dat moet de sleutel vormen voor het herstel van de economische groei in zowel de eurozone als in Japan.
Het toeval wil, dat de Amerikanen alweer maanden een beleid voeren, dat haaks staat op dat van Japan en Europa. Na jaren van monetaire verruiming zijn ze druk doende die geleidelijk af te bouwen. Tegelijkertijd is de Amerikaanse lucht zwanger van de geruchten als zou de Fed op het punt staan te breken met het huidige rentebeleid, dat erop gericht is die voor langere tijd op ongeveer 0% te houden.
De uitkomst van dit tegengestelde beleid is tot dusverre, dat de dollar de afgelopen weken steeds meer aan kracht heeft gewonnen ten opzichte van zijn internationale rivalen, zoals de yen en de euro. Aan dat proces lijkt voorlopig geen einde te komen.
Sterker nog, de dollar lijkt nu versneld terrein te gaan winnen op al zijn rivalen. Dat is te danken aan het jaarlijks uitje van de centrale bankiers naar Jackson Hole, Wyoming, in de Verenigde Staten. Tijdens die bijeenkomst, die begon op donderdag 22 augustus, hield mevrouw Yellen, de president van de Amerikaanse centrale bank een toespraak. Daarin stelde ze onder meer dat de ontwikkelingen op het gebied van de arbeidsmarkt en de inflatie de goede richting op gingen. Toch viel er volgens haar nog veel te wensen. Nog te veel mensen blijven weg van de arbeidsmarkt en teveel mensen met een tijdelijke baan zouden die graag omgezet zien in een volledige baan.
De toespraak van Janet Yellen was voor sommige een teleurstelling, omdat ze hoopten op meer concrete aanwijzingen. Voor de meeste was het echter duidelijk, dat een renteverhoging er aan zit te komen en dat die eerder zal komen dan 2016. Het normaliseringsproces en het herstel van de arbeidsmarkt lijkt al vrij ver gevorderd. De discussie zal zich daarom de komende maanden gaan richten op de vraag in welk tempo de renteverhogingen elkaar gaan opvolgen.
De boodschap van Yellen en de daaropvolgende discussie over de renteverhoging staat in schril contrast met de boodschap van respectievelijk Mario Draghi (ECB) en Haruhiko Kuroda (BoJ). De eerste stelde vast, dat de economie in de eurozone in het tweede kwartaal van dit jaar tot stilstand is gekomen, terwijl de inflatie met een niveau van 0,5% hardnekkig te laag blijft. Draghi riep daarom de lidstaten op om hun starre beleid van bezuinigen los te laten en meer ruimte te scheppen voor investeringen. Voor de markt was het daarmee duidelijk, dat de ECB definitief de weg gaat inslaan van de monetaire verruiming.
De boodschap uit Japan was evenmin echt optimistisch. Het nieuwe beleid, Abenomics genaamd, kent onmiskenbaar successen. De werkloosheid daalt en de arbeidsmarkt toont weer tekenen van leven. Op andere terreinen moet er echter nog een lange weg afgelegd worden. Ook in Japan blijft de inflatie hardnekkig laag, evenals de loonontwikkeling. Veel consumenten blijven daarom doen wat ze al jaren doen en houden de hand op de knip.
Volgens Kuroda zal Japan daarom moeten blijven stimuleren en misschien de intensiteit daarvan verder opvoeren. Het land stimuleert nu met een bedrag van $ 75 per maand. Dat kan wellicht naar $ 100 miljard!
Dit was koren op de molen van veel marktpartijen en intraday belandde de dollar op een niveau van ¥ 104,19. De heftige reacties op de internationale valutamarkten op de toespraken in Jackson hole sterken ons in onze eerder geuite opinies. De dollar kan nog dit jaar een niveau van tenminste ¥ 110 bereiken. Voor de euro voorzien we een verdergaande verzwakking. Op 23 juli was de koers van de euro $1,34. Op moment van schrijven bedraagt de koers $ 13198. Een daling tot ver onder $1,30 is niet langer uit te sluiten.
Cor Wijtvliet
BELANGRIJK:
– Opmerkingen en vragen kunt u richten aan: [email protected]
– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!
– U kunt zich hier abonneren voor het wekelijks Cor Wijtvliet Journaal, voor het geval u deze
nog niet automatisch ontvangt.
– Klik HIER (u downloadt een pdf) en maak kennis met de Crash Investor, een waardevolle bijdrage voor de actieve belegger!