Met zijn film “2001: A Space Odyssey” uit 1968 was Stanley Kubrick zijn tijd al ver vooruit. Kubrick's latere films zijn stuk voor stuk niet alleen legendarisch geworden, ze zijn van grote invloed geweest op gerenommeerde regisseurs zoals bijvoorbeeld Steven Spielberg. Wat voor mij compleet nieuw was, is hetgeen Rob Ager in zijn onlangs uitgekomen documentaire “The Shining: Kubrick's Gold Story” uiteenzet: Kubrick verstopte subtiele verwijzingen naar de monetaire rol van goud in het financiële stelsel.

Rob Ager neemt het ongetrainde oog van de kijker mee in een fantastische speurtocht naar de achtergronden van opzettelijke foutjes en inconsistenties in “The Shining”. Het resultaat is fascinerend: de institutionalisering van de Federal Reserve en de ondertekening van de Federal Reserve Act door president Woodrow Wilson in 1913, de monetaire inflatie die in de Verenigde Staten plaatsvond, de Amerikaanse goudreserve in Fort Knox, de confiscatie van goud door president Roosevelt; Ager ontbloot de subtiele verwijzingen naar deze monetaire gebeurtenissen die Stanley Kubrick in The Shining (1980) verstopte.

Na het kijken van deze documentaire blijft één idee hangen: één van 's werelds grootste regisseurs aller tijden blijkt een gold bug te zijn?!

Met erg veel dank aan blogger “One Bad Adder” die deze documentaire bij mij onder de aandacht bracht, wens ik u ontzettend veel kijkplezier!!

Deel I:

Deel II:

Deel III:

Deel IV: