Dollar krijgt klappen door politieke onrust; aandelen en grondstoffen hoger door sterke groei

Vorige week zette de trend die we tot nu toe in 2018 hebben gezien zich voort. De dollar staat lager ten opzichte van de meeste valuta, terwijl risicovolle activa in een algehele rally zitten en de meeste aandelenmarkten wereldwijd wel dagelijks recordhoogtes lijken te halen. Onder de belangrijke valuta leidden het Britse pond en (verrassend) de Zwitserse frank de aanval omhoog. In de VS bleef de politiek de sterke groeicijfers overschaduwen.

Het einde van de shutdown van de federale regering werd direct gevolgd door uitspraken van minister van Financiën Mnuchin: hij brak met een Amerikaanse traditie en gaf aan dat hij de dollar graag wat zwakker zou zien. De bijeenkomst van de ECB op donderdag veroorzaakte veel volatiliteit, maar de balans van optimisme en voorzichtigheid in de mededelingen van Draghi zorgde er uiteindelijk voor dat de euro grofweg bleef waar hij voorafgaand aan de persconferentie al stond.

Volgende week zit vol gebeurtenissen die de dollar wel eens vaste grond onder de voeten zouden kunnen bieden na de recente worstelingen. Op woensdag is er een bijeenkomst van de Fed die enkele verdere optimistische uitspraken zou kunnen opleveren over de Amerikaanse economie, met vooruitzichten op hogere lonen en inflatie. Tenslotte krijgen we vrijdag het Amerikaanse payroll report, dat naar verwachting de kracht van de arbeidsmarkt opnieuw zal bevestigen. Aan de andere kant van de oceaan kan enig retracement bij de euro ontstaan, wanneer het inflatiecijfer voor de eurozone opnieuw teleurstelt. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

De ECB en president Draghi hadden vorige week in het algemeen een ‘dovish’ boodschap. De sterkere groei werd erkend en gevierd, maar Draghi herhaalde dat druk op de inflatie nog nergens te bekennen is. Belangrijk was dat hij zover ging om te zeggen dat, in tegenstelling tot de marktverwachtingen, de kans op een renteverhoging dit jaar verwaarloosbaar is. De valutamarkten reageerden aanvankelijk toch door de euro naar het hoogste punt in meerdere jaren te sturen, maar uiteindelijk raakte de gemeenschappelijke munt alle na de ECB-bijeenkomst behaalde winst vrijdag weer kwijt.

De belangrijkste gebeurtenis deze week wordt de publicatie van het flash-inflatiecijfer voor januari. De markt gaat uit van een bescheiden verbetering van het kerncijfer, tot 1,0% op jaarbasis. Wij denken dat de kans groot is dat dit belangrijke cijfer nog een maand onder de 1% blijft.

Britse pond

Het Britse pond werd gesteund door het sterke rapport over de arbeidsmarkt, dat een stabiele maar lage werkloosheid van 4,3% liet zien, een welkome stijging van de lonen en een verrassend sterke banengroei. Toch bleef door de gematigde economische groei op lange termijn de zorg over de geringe stijging van de productiviteit bestaan. Op korte termijn hebben echter positieve economische verrassingen, het vooruitzicht op vroege renteverhogingen door de Bank of England en de zachte retoriek rond de Brexit een tonisch effect op het pond, dat tot nu toe de best presterende G10-valuta van dit jaar is na de Noorse kroon.

Amerikaanse dollar

De laatste bijeenkomst van de Federal Reserve met voorzitter Yellen op woensdag zal waarschijnlijk geen grote veranderingen opleveren. Wij verwachten dat de leden van het FOMC hun verklaring zullen aanpassen aan de positieve economische ontwikkelingen en dat er verder niet veel zal gebeuren. Veel belangrijker zijn het PCE-inflatiecijfer van maandag en het banencijfer over de maand januari op vrijdag. Dat banenrapport zal volgens ons positief verrassen, vooral wat de jaarlijkse loongroei betreft: wij verwachten dat die zal uitkomen op 2,7% op jaarbasis.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo