Dollar leeft op bij onrust op aandelenmarkten

De financiële markten werden vorige week overheerst door de wereldwijde volatiliteit op de aandelenmarkten. Na maanden van ononderbroken, gestage stijgingen was er bij de aandelen eindelijk wat serieuze neerwaartse volatiliteit. Wel moeten we hierbij opmerken dat de indexen – zelfs op hun slechtste niveaus van vorige week – nog steeds op een gezonde afstand stonden boven de niveaus van zelfs drie maanden geleden. Op de valutamarkten bleef de onrust aanvankelijk bespaard. Later in de week begonnen ze echter het typische gedrag van een ‘vlucht naar veiligheid’ te vertonen: de Amerikaanse dollar steeg sterk ten opzichte van alle G10-valuta’s, met uitzondering van de yen.

Volgende week krijgen we de inflatierapporten uit de VS en het Verenigd Koninkrijk. Wij denken dat de markt kwetsbaar is voor eventuele opwaartse verrassingen bij de Amerikaanse inflatie. Hierdoor zouden de rendementen waarschijnlijk duidelijk boven de bandbreedte uitstijgen die ze vele jaren aangehouden hebben. Ze zouden de dollar omhoog halen ten opzichte van alle belangrijke valuta. Ook de aanhoudende volatiliteit op de aandelenmarkten zou een positief effect op de greenback moeten hebben, want risicomanagers zullen wereldwijd de afbouw van de populairste recente valutatransacties afdwingen, waaronder de grote drukte bij de long posities in de euro. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Het was een saaie week zonder economisch of beleidsmatig nieuws; de handel in de euro volgde vooral het nieuws elders. De gemeenschappelijke munt hield eerst prima stand, maar leek toen een klap te krijgen door de deleveraging die het gevolg was van onrust op de aandelenmarkt. De munt eindigt de week ruim 2% lager ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het akkoord over een ‘grote coalitie’-regering in Duitsland bood de gemeenschappelijke munt nauwelijks steun.

Ook deze week is er weinig nieuws uit te eurozone. Wij verwachten dat de koers van de euro vooral bepaald zal worden door technische factoren, zoals het afdekken van long posities in de euro door trendvolgende transacties.

Britse pond

Het Britse pond ondervond wat ernstige volatiliteit in de nasleep van de ‘hawkish’ bijeenkomst van de Bank of England donderdag. Het Monetary Policy Committee suggereerde dat de marktverwachtingen over renteverhogingen naar voren moeten worden gehaald; we verwachten nu een verhoging in mei. De koers van het Britse pond schoot door dit nieuws omhoog, maar zakte terug door een combinatie van waarschuwingen uit de EU over de Brexit-onderhandelingen en de algehele sell-off in de markten.

Dinsdag wordt het inflatiecijfer voor januari gepubliceerd. Dit is extra belangrijk, gezien de boodschap van de Bank of England. Wij denken dat opwaartse risico’s het meest waarschijnlijk zijn. Een sterk cijfer zou goede steun voor het pond moeten bieden, vooral ten opzichte van de euro.

Amerikaanse dollar

Bij benadering de duidelijkste oorzaak voor de wereldwijde uitverkoop van aandelen is het inprijzen van de Amerikaanse renteverwachtingen, want in de VS staat de volledige rentecurve onder druk. De snellere loongroei en een paar opwaartse verrassingen bij de inflatie hebben de markten gedwongen om de mogelijkheid van vier renteverhogingen door de Federal Reserve in 2018 onder ogen te zien.

In verband hiermee zijn de inflatiecijfers voor januari, die woensdag bekend worden gemaakt, cruciaal. Wij verwachten dat een voortzetting van de sterke cijfers van de afgelopen tijd het rendement op tienjarig schatkistpapier dichter in de buurt zal brengen van het kritieke niveau van 3%. Dit zal waarschijnlijk scherpe winsten in de Amerikaanse dollar opleveren.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *