Deze bijdrage is afkomstig van Beurshalte
Alle kenners waren het er aan het einde van 2014 wel over eens. De dollar zou het helemaal gaan maken. De economie van de VS zou in 2015 eindelijk weer eens gaan pieken en dat maakte een renteverhoging ergens in het midden van datzelfde jaar onvermijdelijk. Tegelijkertijd zouden de centrale bankiers van Japan, China en Europa hun economie met vele miljarden blijven stimuleren! Iedereen kon gerust al zijn geld op de dollar zetten. Er kon feitelijk niets misgaan.
Een paar maanden hebben de kenners het gelijk aan hun kant gehad. De dollar daalde in die periode van pakweg $ 1,21 in de euro in januari naar $ 1,05 in maart. Maar in april moest de schijnbaar onoverwinnelijke dollar fors terrein prijsgeven op bijvoorbeeld de euro. Ook nu waren de oorzaken voor deze teleurstelling snel gevonden. Het was volgens insiders veel te snel gegaan met de waardestijging van de dollar ten opzichte van concurrerende valuta’s als euro en yen…
Bovendien begint de markt met het verstrijken van de tijd meer en meer vraagtekens te zetten bij de kracht van het economisch herstel in de VS. Ook begonnen geruchten aan kracht te winnen, dat de Fed wel eens zou kunnen besluiten om in 2015 maar af te zien van een renteverhoging. In april moesten veel bedrijven melden, dat de dure dollar hen veel nadeel in het buitenland berokkende. Ze wezen daarvoor niet alleen het beleid van de Fed als schuldige aan, maar ook de ECB en de Bank van Japan, die de economie massief bleven stimuleren. Een renteverhoging zou wel eens dramatisch uit kunnen pakken voor de bedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld de arbeidsmarkt.
Dollarindex begon in 2014 aan een indrukwekkende opmars
Dollar hervat rally
Het was in deze overspannen omgeving dat veel beleggers besloten hun dollars in de verkoop te doen. In de loop van mei daalde de dollar weer richting $ 1,15 in de euro. Naar het einde van de maand mei is de munt weer voorzichtig aan het opkrabbelen. De vraag is, of dit herstel duurzaam is. Het zou zomaar kunnen. Het lijkt erop, dat de speculatie uit de markt is verdwenen. Dat geeft de huidige stijging een wat stabieler karakter.
Daarnaast lijkt de overtuiging vaste voet aan de grond te krijgen dat de Fed metterdaad de rente gaat verhogen in september. Partijen wijzen daarbij op het sprongetje dat de inflatie in april maakte. Toen steeg die met 0,3%. Daardoor kan de inflatie in 2015 op 1,8% uitkomen en dat is precies wat de Fed wil. Als de arbeidsmarktcijfers niet gaan tegenvallen, dan lijkt de verhoging een gelopen race!
Als de Amerikaanse economie er in slaagt om de krimp van het eerste kwartaal te overwinnen, dan kan de dollar nog fors terrein terugwinnen op de euro en de Yen. Als de kwestie rondom een mogelijke Grexit uit de hand loopt, dan kan pariteit opnieuw in zicht komen. Wat de yen betreft, die kan wel eens terugzakken naar ¥ 130 in de dollar. Dat niveau is in geen decennia gezien!
De verwachte daling van de yen en de euro ten opzichte van de dollar biedt beleggingskansen. Beleggers die in valuta’s willen beleggen, dienen zich terdege bewust te zijn dat valutamarkten zeer volatiel zijn en dat de risico’s daarmee groot zijn.