Er was een omslag ten opzichte van de recente ontwikkelingen: de volatiliteit van de financiële markten was gericht op de valutamarkten, zelfs terwijl aandelenindices en obligaties binnen smalle bandbreedtes bleven. Het begin van de week was weer voor de Amerikaanse dollar, die steeg ten opzichte van elke G10-valuta en alle belangrijke valuta van de opkomende markten.
De bijeenkomst van de Federal Reserve en het Amerikaanse banencijfer boden vrijwel geen nieuwe informatie, dus het lijkt erop dat vooral marktpositionering de dollar zijn kracht gaf. Speculatieve beleggers hebben als groep nog steeds een omvangrijke inzet tegen de Amerikaanse dollar, en nu de rally in de euro begint te haperen lijken ze massaal hun posities te willen afdekken, waarmee ze de koers van de dollar omhoog jagen. Dat zien we terug op de volgende grafiek.
Netto positioning EUR/USD (Bron: Thomson Reuters Datastream op 08/05/2018)
Wij verwachten deze week volatiele handel rond de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers, die woensdag verschijnen, en de belangrijke bijeenkomst van de Bank of England op donderdag. Vrijwel iedereen verwacht dat het Monetary Policy Committee de rente ongewijzigd zal laten, maar wij denken dat er toch een niet te verwaarlozen kans bestaat op een verrassende verhoging. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.
Euro
Vorige week verscheen in de eurozone weer eens een aantal publicaties met zwakke economische cijfers. De onverwachte daling van de onderliggende inflatie in april – van 1,0% naar 0,7% – wordt deels veroorzaakt door de seizoensinvloeden rond Pasen. Toch ontstaat hierdoor serieuze twijfel aan de prognoses van de ECB, waarin voor dit jaar en volgend jaar een stijging van de inflatie wordt aangegeven – en daarmee aan het vooruitzicht dat de activa-aankopen in 2018 beëindigd zullen worden.
Deze week zijn er weinig nieuwe cijfers te verwachten. De koers van de euro zal waarschijnlijk vooral bepaald worden door de manier waarop ECB-medewerkers in hun mededelingen aan de markten op de zwakke inflatiecijfers reageren.
Britse pond
Het Britse pond werd vorige week meegesleept in de algehele sell-off ten opzichte van de Amerikaanse dollar en eindigde de week vrijwel ongewijzigd tegenover de euro. Dat is geen slecht resultaat als we bedenken dat de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit lager waren dan verwacht en het nieuws uit de Brexit-onderhandelingen erop wees dat er nauwelijks voortgang wordt geboekt.
Alle ogen zijn nu gericht op de bijeenkomst van de Bank of England die donderdag plaatsvindt. Na de dovish opmerkingen van Carney en de zwakke economische cijfers is de consensus in de afgelopen twee weken verschoven: men verwacht nu geen renteverhoging meer. Het stemgedrag in het Monetary Policy Committee zal doorslaggevend zijn. Als meer dan twee leden afwijken en voor een onmiddellijke renteverhoging stemmen, zou dat positief moeten zijn voor het Britse pond.
Amerikaanse dollar
De uitkomsten van zowel de bijeenkomst van de Federal Reserve op woensdag als het Amerikaanse banencijfer op vrijdag waren min of meer zoals verwacht. De Fed gaf de markten geen duidelijkheid over de vraag of er in 2018 nog twee of drie verdere renteverhogingen komen. Het netto-aantal nieuwe banen was in april iets lager dan verwacht, maar dit werd gecompenseerd door positieve bijstellingen voor voorgaande maanden.
Elders in het rapport was het meer van hetzelfde: de werkloosheid daalde weer naar 3,9% maar de stijging van de lonen bleef hangen bij 2,6% op jaarbasis. De belangrijkste gebeurtenis deze week is de bekendmaking van de consumentenprijsindex woensdag. Elke stijging van het kerncijfer ten opzichte van zijn huidige niveau van 2,1% (dus boven het doel van de Fed) zal zeker leiden tot hogere Amerikaanse rentes en tot een stijging van de koers van de dollar.
Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.
Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:
- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta
Meer informatie op www.ebury.nl