Dollar stijgt scherp door belastingmaatregelen VS en renteverhoging Fed

Bij de G10-valuta was de dollar vorige week duidelijk de winnaar. De markten reageerden op het nieuws dat de Amerikaanse Senaat er dit weekeinde in geslaagd was een versie van het wetsvoorstel over belastinghervorming aan te nemen, waardoor de kans groter is geworden dat men het voor het einde van het jaar eens wordt over een definitieve versie. Het gevolg hiervan was een steeds verdere vergroting van de renteverschillen, wat de dollar flink omhoog trok tegenover elke andere G10-valuta.

De dollar rallyde vorige week ook ten opzichte van alle belangrijke valuta’s van de opkomende markten, met uitzondering van de Zuid-Afrikaanse rand en de Turkse lira. Deze laatste presteerde uitzonderlijk goed en was duidelijk de winnaar deze week. De munt werd omhoog gedreven door ontwikkelingen in het proces rond Reza Zarrab in de Verenigde Staten en de ‘havikachtige’ retoriek van de Turkse centrale bank.

We verwachten een volatiele week voor de handel in buitenlandse valuta, bomvol belangrijke bijeenkomsten van centrale banken. Zowel de Federal Reserve als de ECB en de Bank of England komen deze week bijeen. Eind deze week zouden we een duidelijker beeld moeten hebben van de vooruitzichten op een verdere aanscherping van het monetaire beleid in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Duitsland publiceerde cijfers van de industriële productie die minder stevig waren dan verwacht. Dit heeft waarschijnlijk marginaal extra verkoopdruk op de euro gegeven, maar het verandert niets aan het beeld dat de economie van de eurozone op stoom aan het komen is – hoewel dit niet tot inflatiedruk leidt.

Net als in het Verenigd Koninkrijk is de aandacht deze week gericht op de bijeenkomst van de centrale bank op donderdag, en dan vooral op de berichtgeving vanuit de Raad, want ook hier wordt geen verandering van het beleid verwacht. De ECB’s actualisatie van zijn macro-economische prognoses zal doorslaggevend zijn, vooral de herziening van zijn inflatieverwachtingen na de teleurstellende waarden van de kerninflatie die we in de afgelopen maanden hebben gezien.

Britse pond

Het pond kreeg wat steun van het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie het eens waren geworden over het doorzetten van de Brexit- onderhandelingen naar de volgende fase, waarin de handel besproken zal worden.

Dit gebeurde na het bereiken van een principeakkoord over EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk, de scheidingsrekening die het Verenigd Koninkrijk moet betalen en de status van de Ierse grens. Het nieuws over het akkoord bracht het pond nauwelijks in beweging: een duidelijk geval van ‘koop het gerucht, verkoop het nieuws’. Wel leverde de munt een verdienstelijke prestatie ten opzichte van de euro.

Alle ogen zijn nu gericht op de bijeenkomst van de Bank of England, die donderdag plaatsvindt. De verwachting is dat het beleid ongewijzigd zal blijven. Toch zal de berichtgeving vanuit het Monetary Policy Committee (MPC) bepalend zijn voor de richting die het Britse pond tegen het einde van dit jaar kiest. Vooral als er signalen zouden zijn dat de ‘dovish’ leden Ramsden en McCafferty milder zijn geworden in hun weerstand tegen verdere renteverhogingen, kan dat het pond een belangrijke impuls geven.

Amerikaanse dollar

Het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport voor november lag in de lijn van recente macro-economische rapporten. De headline cijfers waren sterker dan verwacht, maar de loondruk loopt nog niet op. Deze mix van een redelijk goede groei en afwezigheid van duidelijke inflatiedruk moet voldoende zijn om woensdag voor een renteverhoging van 25 basispunten te zorgen, en daarna voor geleidelijke verhogingen.

De markten beginnen deze visie langzaam over te nemen, wat extra opwaartse druk geeft op de kortetermijnrente in de VS. Deze druk zou de Amerikaanse dollar tot in het komende jaar moeten blijven steunen. Net als bij de bijeenkomst van de ECB zijn hier de verwachtingen van de Fed over toekomstige groei, inflatie en rentes het belangrijkste.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo