Draghi: Doemdenkers hebben kracht van de euro onderschat

Volgens Draghi hebben doemdenkers de kracht van de euro onderschat. Dat zei hij afgelopen woensdag tijdens een toespraak op de Amerikaanse universiteit Harvard. “Veel commentatoren aan deze kant van de oceaan (VS) waren die ervan overtuigd dat de euro ten onder zou gaan”, zo verklaarde de president van de Europese Centrale Bank. Ze onderschatten de toewijding van Europeanen aan de euro en begrijpen niet allemaal dat de euro meer is dan een stelsel van vaste wisselkoersen, maar een echte eenheidsmunt.

“Euro is onomkeerbaar”

Draghi benadrukte voor het Amerikaanse publiek dat de euro een onomkeerbare munt is. Een munt die geboren is uit een verlangen naar vrede, veiligheid en de behoefte om nationale verschillen te overstijgen. Deze woorden komen overeen met de speech die Wim Duisenberg in 2002 hield over de euro.

Draghi spreekt het publiek toe aan de Harvard University

Draghi spreekt het publiek toe aan de Harvard University (Afbeelding via AP)

Banengroei

De ECB-president pareert de stelling van eurosceptici dat de euro schadelijk zou zijn voor de economie. Hij zei dat er sinds 1999 ongeveer 600.000 meer banen zijn gecreëerd in de eurozone dan in de VS. Dat de officiële werkloosheid in de eurozone toch aanmerkelijk hoger ligt dan in de VS heeft volgens Draghi meer te maken met de manier waarop de werkloosheid gemeten wordt. Hij zei dat de werkloosheidscijfers een vertekend beeld geven van de werkelijkheid, omdat het aantal werkenden in de VS de afgelopen jaren juist sterker gekrompen is dan in de eurolanden.

De volgende grafiek laat zien dat er sinds 1999 naar verhouding steeds meer Amerikanen langs de zijlijn staan. Werklozen die langer dan een bepaalde tijd niet naar werk zoeken worden in de VS niet meer als werkloos aangemerkt, met als gevolg dat het werkloosheidspercentage daar relatief laag is ten opzichte van sommige Europese landen. Deze groep (not in labor force) blijft maar groeien, zelfs sneller dan de totale populatie van de Verenigde Staten.

Als we de niet-werkzoekende werklozen delen op de totale Amerikaanse bevolking komt daar het volgende beeld uit. De Amerikaanse arbeidsmarkt verslechtert al sinds 1999…

Steeds meer Amerikanen vallen buiten de arbeidsmarkt

Steeds meer Amerikanen vallen buiten de arbeidsmarkt

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Draghi: Doemdenkers hebben kracht van de euro onderschat

  • Grappig mannetje deze clown ,laat hem nog maar even gelijk hebben.Hoe langer we geen ineenstorting hebben hoe langer we nog even kunnen genieten van de euro maar eens???????

    Beantwoorden
  • Als hij het al opgeeft met de euro, dan is de euro morgen passé.
    Logisch dat hij lovend is over de euro. Dat is zijn core business.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo