De euro is de meest tastbare weergave van Europese integratie en heeft de afgelopen twintig jaar welvaart en stabiliteit gebracht. Dat zei ECB-president Mario Draghi onlangs in een toespraak ter gelegenheid van de verjaardag van de gemeenschappelijke munt. Ook zei hij dat de munt heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de interne markt. Hieronder kunt u de volledige toespraak lezen.
“Het is met groot genoegen dat ik hier vandaag ben om de eerste 20 jaar van de euro met u te vieren. De euro is de meest tastbare weergave van de Europese integratie die onze burgers dagelijks tegenkomen. Het is daarom passend om deze verjaardag hier te vieren met de rechtstreeks gekozen vertegenwoordigers van al onze burgers.
In de loop der jaren hebben verkozen vertegenwoordigers en leiders hier en in andere parlementen terecht erkend dat het zorgen voor economische welvaart en stabiliteit op de lange termijn een gezamenlijke uitdaging is die het best collectief kan worden aangepakt. We zijn samen sterker.
Met de interne markt hebben we een krachtige motor voor duurzame groei om onze levensstandaard te ondersteunen. De euro heeft de integriteit van de interne markt veiliggesteld. Vandaag de dag zijn onze economieën geïntegreerd tot een punt dat niet voor mogelijk was toen de euro werd ontworpen. De intracommunautaire uitvoer is gestegen van 13% van het bbp van de EU in 1992 tot 20% vandaag en waardeketens zijn overal in het eurogebied.
De euro heeft twee decennia prijsstabiliteit veroorzaakt, ook in landen waar dit een lang verloren herinnering was. Stabiele prijzen hebben het vertrouwen van mensen in de waarde van hun spaargeld bevorderd, wat een van de voorwaarden is voor welvaart. Op basis van dat vertrouwen investeren bedrijven en creëren zij nieuwe banen.
Vandaag zijn de meeste uitdagingen wereldwijd en die kunnen alleen samen worden aangepakt. Het is dit ‘samenzijn’ dat het vermogen van individuele landen vergroot om de soevereiniteit te behouden over de relevante zaken, soevereiniteit die anders verloren zou gaan in deze geglobaliseerde wereld. Juist in die zin heeft de eenheidsmunt aan alle leden van het eurogebied hun soevereiniteit ten aanzien van het monetaire beleid gegeven vergeleken met de reeds bestaande monetaire regelingen.
Het is samen dat we een stem hebben in de regulering van internationale financiële markten. Een stem, die van fundamenteel belang is geweest bij het hervormen van de financiële regelgeving na de wereldwijde financiële crisis.
Maar in sommige landen zijn niet alle voordelen van de euro volledig gerealiseerd. Deels komt dit omdat hervormingen op nationaal niveau noodzakelijk zijn – en ze zouden dat doen onder elk monetair systeem – om duurzame groei te produceren en deels omdat de Economische en Monetaire Unie (EMU) nog onvolledig is. Er is grote vooruitgang geboekt sinds de crisis toesloeg, maar er moet nog meer worden gedaan. Er is geen alternatief voor een toekomst waarin we zullen blijven samenwerken om onze EMU tot een nog sterkere welvaartsmotor voor al haar lidstaten te maken.
Het Europees Parlement zal een fundamentele rol spelen bij het begeleiden en ontwerpen van onze Europese toekomst. In het verleden heeft het Europees Parlement, samen met de EU-leiders, de fundamentele beslissingen genomen om de interne markt te creëren en daarmee de euro. Vandaag plukken we allemaal de vruchten van hun inzet en we willen dat ook toekomstige generaties Europeanen profiteren van onze inzet. Vandaag is het onze plicht om af te ronden wat twee decennia geleden is begonnen.”
European Central Bank
Directorate General Communications
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Germany
Tel.: +49 69 1344 7455, E-mail: [email protected]
Website: www.ecb.europa.eu
Volg Marketupdate nu ook via Telegram
Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren! |
---|