De inflatie moet snel richting de gewenste 2% en de ECB is bereid daarvoor alle middelen inzetten die ze tot haar beschikking heeft. Dat zei ECB-president Mario Draghi vandaag tijdens een toespraak in Frankfurt. “Als we van mening zijn dat het huidige beleid niet voldoende is om dat doel te bereiken, dan zullen we doen wat nodig is om de inflatie zo snel mogelijk te laten stijgen”, aldus Draghi.
“Als we een analyse moeten maken van het risico voor de prijsstabiliteit, dan moeten we niet vergeten dat de inflatie al enige tijd laag is. Als we tot de conclusie komen dat de risico’s voor de prijsstabiliteit op de middellange termijn vooral geconcentreerd zijn aan de onderkant, van moeten we alle instrumenten binnen ons mandaat gebruiken”, zo stelde de president van de ECB. Hij ziet het aankoopprogramma als een krachtig en flexibel instrument, omdat we de omvang, samenstelling en duur ervan eenvoudig aangepast kan worden.
Lagere rente
De ECB maakt de geesten rijp voor een verdere uitbreiding van het stimuleringsprogramma. Maar dat is niet het enige instrument waar Draghi mee kan spelen, want ook de depositorente kan nog verder omlaag. Op dit moment betalen banken 0,2% rente over tegoeden die ze parkeren bij de ECB. Door deze rente te verhogen wordt het voor banken duurder om geld te parkeren en zullen zij gestimuleerd worden meer geld uit te lenen. Ook zal het de spaarrente verder onder druk zetten, waardoor consumeren en investeren aantrekkelijker wordt dan sparen.
Draghi zei in zijn speech dat bedrijven in de eurozone nu al gemiddeld 70 basispunten goedkoper kunnen lenen dan in juni 2014. Voor de economieën die wat meer onder druk staan is de gemiddelde rente zelfs met 110 tot 120 basispunten gedaald. Dat is volgend Draghi belangrijk geweest in het herstel van de economie en het aanjagen van de inflatie, omdat bedrijven door de lagere rente makkelijker aan financiering kunnen komen.
Zwak herstel
De president van de ECB merkte in zijn toespraak op dat het herstel van de wereldeconomie veel minder goed herstelt van de crisis van 2008 dan van eerdere crises van de afgelopen veertig jaar. Duurde het in het verleden vijf tot acht kwartalen voordat de economie herstelde, nu is dat naar verwachting 31 kwartalen. Draghi merkte op dat zelfs de Grote Depressie van de jaren ’30 minder lang duurde, want toen was de economie na 14 kwartalen alweer terug op het niveau van voor de crisis.
Meer monetaire stimulering betekent dat de waarde van uw spaargeld verder onder druk komt te staan. Door de uitspraken van Draghi zakte de euro verder weg tot onder de $1,07. Dat is de laagste wisselkoers sinds april. Het omlaag praten van de euro draagt ook bij aan het verhogen van het prijspeil in de eurozone, omdat de import van goederen daardoor duurder wordt.
Draghi: “We moeten meer doen om de inflatie te verhogen”