De ECB heeft met haar monetaire beleid een grote depressie in Europa weten te voorkomen, zo verklaarde ECB-president Draghi tijdens een toespraak in Berlijn. Normaal gesproken legt de centrale bank alleen verantwoording af aan het Europees Parlement, maar nu vond ze het ook nodig om in de Duitse Bundestag te reageren op de kritieken op het monetaire beleid. Dat is één keer eerder gebeurd, namelijk tijdens het hoogtepunt van de Europese schuldencrisis in 2012. Toen nam de centrale bank voor het eerst in haar geschiedenis het omstreden besluit om staatsobligaties van landen op te kopen.
“Onze maatregelen werken. Ze dragen bij aan het herstel en het creëren van banen, waarmee uiteindelijk ook de spaarders en gepensioneerden in Duitsland en de rest van de Eurozone profiteren. Maar ik begrijp dat mensen zorgen hebben, wij nemen die zorgen erg serieus”, aldus Draghi.
Steeds meer kritiek op ECB
De kritiek op het monetaire beleid komt uit verschillende hoeken. Als eerste zijn er de spaarders en gepensioneerden, die door de negatieve rente van de centrale bank vrijwel geen rendement meer maken over hun spaargeld. Een tweede punt van kritiek is dat de lage rente en het opkopen van staatsobligaties de druk op overheden heeft weggenomen om hervorming door te voeren. Ondertussen komen de banken steeds meer in moeilijkheden door de negatieve rente, omdat hun verdienmodel daardoor structureel wordt aangetast.
Duitsland was vanaf het begin al groot tegenstander van het opkopen van staatsobligaties, omdat dat de geloofwaardigheid van de euro ondermijnt. Voordat de ECB begon met het opkopen van staatsobligaties stond de euro nog op $1,40 tegenover de dollar, nu is dat slechts $1,10. Ook dat is volgens Draghi niet alleen maar een nadeel, want de goedkopere munt heeft de exportpositie van Duitsland op de wereldmarkt aanzienlijk verbeterd.
“In Duitsland profiteert de export van het herstel van de Eurozone. De werkloosheid is op het laagste niveau sinds de eenwording en de lonen zijn merkbaar gestegen. Ook stroomt er veel kapitaal richting de technologiebedrijven in Berlijn”, aldus Draghi.
Achter gesloten deuren
De toespraak vond net als in 2012 plaats achter gesloten deuren, maar was volgens Draghi dit keer een stuk minder hectisch. Volgens de centraal bankier was er dit keer mee begrip vanuit het publiek, hij werd na afloop door sommige beleidsmakers zelfs geprezen voor zijn aanpak van de Europese schuldencrisis. Toch waren er ook zorgen, onder andere over de vraag hoe de centrale bank in de toekomst de overvloedige liquiditeit weer uit de markt gaat halen.
Draghi kon de zorgen bij spaarders en pensioenfondsen over de extreem lage rente niet wegnemen. Hij verzette zich nogmaals tegen de beschuldiging dat banken door de extreem lage rente in de problemen zijn gekomen. Dat het verdienmodel van de financiële sector onder druk staat is volgens Draghi meer het gevolg van overcapaciteit, hoge kosten en veel slechte leningen dan van de lage rente. Draghi wilde geen direct commentaar leveren op vragen over Deutsche Bank.
Deze bijdrage wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor aankoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over goud kopen? Kijk dan eens op www.goudstandaard.com of neem contact op via [email protected] of bel naar +31(0)88 – 46 88 488.