ECB bijeenkomst in september: een vooruitblik

De bijeenkomst van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt aankomende donderdag kan wel eens een belangrijk eventrisico worden voor de valutamarkten. De algemene teneur van de verklaring op de ECB-bijeenkomst in juli – en van de persconferentie van Draghi – was nogal ‘dovish’. Draghi benadrukte dat beleidsmakers ‘vasthoudend’ moeten blijven en ‘geduldig’ moeten zijn met de bestaande stimuleringsmaatregelen. Wel erkende hij dat de huidige economische groei nog niet tot een sterkere dynamiek van de inflatie heeft geleid.

Valutahandelaren hielden zich liever vast aan zijn opmerking dat het opkoopprogramma ‘in de herfst’ besproken zal worden. Dit wakkerde speculatie aan dat Draghi de bijeenkomst in september gaat gebruiken om een geleidelijke afbouw van de activa-aankopen aan te kondigen. De hoeveelheid activa die de centrale bank koopt, zou daarbij gereduceerd worden tot onder het huidige niveau van €60 miljard per maand.

De economische condities in de eurozone lijken te vragen om een discussie over een stringenter beleid. In het tweede kwartaal groeide de economie van de eurozone op jaarbasis het snelst sinds 2011. De werkloosheid bleef in juli gelijk en is nu op het laagste punt sinds februari 2009; dit zou een voedingsbodem moeten worden voor sterkere groei. De nominale inflatie sprong in augustus onverwacht van 1,3% naar 1,5% jaar-op-jaar: het hoogste niveau sinds april (figuur 1). Toch bleef de kerninflatie, die de volatiele componenten agrarische producten en energie buiten beschouwing laat en door de ECB nauwlettend in de gaten wordt gehouden, onveranderd op slechts 1,2%.

Figuur 1: Inflatie en kerninflatie Eurozone

Ondanks de duidelijke verbetering van de economische condities in de eurozone blijft de Raad van Bestuur benadrukken dat een soepel monetair beleid gehandhaafd moet worden. In zijn laatste verslag stelt de Raad dat een convergentie van de inflatie naar het doel “slechts geleidelijk zal komen en afhankelijk zal blijven van een substantiële mate van monetaire accommodatie”.

Ook Draghi zelf was eind augustus nogal voorzichtig toen hij sprak vanaf de conferentie in Jackson Hole, Wyoming. Wij zien duidelijk dat de beleidsmakers in de eurozone geen directe haast hebben om het beleid aan te passen. We zeggen het al een paar maanden: volgens ons zou een duurzamer herstel van de kerninflatie nodig zijn richting het ECB-doel ‘dichtbij, maar onder de 2%’, voordat de bank zal aankondigen dat er een geleidelijke afbouw van het opkoopprogramma aankomt.

Beleidsmakers zullen zeker ook de recente sterkte van de euro wantrouwen. Er wordt nu steeds meer gespeculeerd dat Draghi een opmerking zal maken over de sterkte van de gemeenschappelijke munt, in een poging om de reactie van de markt te kalmeren en de recente appreciatie af te toppen. De euro maakt in 2017 tot nu toe opvallend veel indruk, met een appreciatie van bijna 15% voor dit jaar en een korte doorbraak van het psychologische niveau van 1,20 ten opzichte van de Amerikaanse dollar, voor het eerst sinds januari 2015 (zie figuur 2). Er was ook een vrij dramatische kentering in de positionering van euro shorts. De ECB heeft al eerder gezinspeeld op haar voorkeur voor een zwakkere munt. Het zou ons niet verbazen als Draghi tijdens zijn bijeenkomst op een of andere manier naar de wisselkoers verwijst.

Figuur 2: Euro naar hoogste niveau tegenover dollar sinds 2015

Wij denken dat er een aanzienlijke kans is dat de Europese Centrale Bank de markt op de bijeenkomst donderdag teleurstelt. De inflatie is nog steeds lager dan beoogd en de euro staat naar recente maatstaven hoog. Dit betekent dat we een iets voorzichtigere verklaring verwachten, die de deur op een kier laat voor een meer significante beleidsmededeling op de bijeenkomst van oktober of december.

Naar onze mening overheerst het neerwaartse risico voor de euro. Als Draghi helemaal niets laat doorschemeren over een mogelijke afbouw van de stimuleringsmaatregelen, dan kan dit tot een behoorlijke sell-off in de gemeenschappelijke munt leiden. Vooral omdat de markt de lat na de bijeenkomst in juli heel hoog heeft gelegd.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “ECB bijeenkomst in september: een vooruitblik

  • joepdekat

    De markt wordt zeker teleurgesteld.
    Duisland en Frankrijk hebben het al lang op een akkoordje gegooid.
    Vergeet niet dat er grote hervormingen moeten worden doorgevoerd in Frankrijk dit kost heel veel geld.
    Als tegen prestatie krijgt Duitsland (Merkel) steun voor haarplannen voor Europa.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo