ECB president Jean-Claude Trichet’s rate retreat on commodity spike

Vorige week maakte de Europese Centrale Bank (ECB) bekend dat het de rente op 1% houdt. Sparen wordt daarmee nog steeds ontmoedigd, zeker gezien de inflatie die in de Eurozone op 2,4% is uitgekomen. Volgens Jean-Claude Trichet is de inflatie van tijdelijke aard en slechts een korte termijn effect van stijgende voedsel- en energieprijzen.

De ECB neemt volgens Ambrose Evans-Pritchard een strategische gok door ervan uit te gaan dat de inflatie van tijdelijk aard is. Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn, zal dit leiden tot een veel krapper monetair beleid en een hogere rente. Die hogere rente is echter schadelijk voor economisch herstel omdat bedrijven en consumenten minder gunstig kunnen lenen. Maar vooral ook omdat overheden hogere kosten tegemoet kunnen zien bij de herfinanciering van (excessieve) staatsschulden. Met dit monetaire beleid kiest de ECB vooralsnog de lijn van de Federal Reserve en de Bank of England die de rente ook onveranderd lieten en de toegenomen inflatie voor lief nemen.
Van Ed Steer van Casey Research kregen wij de volgende grafiek. Het is  duidelijk te zien dat vrijwel alle grondstofprijzen fors zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar.
 
In veel berichtgeving lezen we ook dat al geruime tijd sprake is van een 'margin squeeze'. Daarmee wordt bedoeld dat bedrijven genoodzaakt zijn hun prijzen niet te verhogen terwijl hun kosten wel stijgen. Op die manier proberen bedrijven geen marktaandeel te verliezen en dat gaat ten koste van hun winstmarge. Op een gegeven moment zullen deze prijsstijgingen toch doorberekend worden aan de consument; ofwel via kleinere verpakkingen (of mindere kwaliteit) dan wel door hogere prijzen.
 
 
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo