De waarde van het Egyptische pond is vandaag met meer dan 50% gekelderd, nadat bekend werd dat de centrale bank een vrije wisselkoers zal hanteren. De wisselkoers wordt vanaf vandaag niet meer kunstmatig ondersteund door de centrale bank, maar geheel overgelaten aan de vrije markt. Egypte nam dit besluit om in aanmerking te komen voor een lening van $12 miljard van het IMF.
Door over te stappen op een vlottende wisselkoers verdampt de overwaardering van het Egyptische pond en komt er een einde aan een systeem van twee verschillende wisselkoersen, namelijk de officiële en die van de zwarte markt. Het is een belangrijke stap in een groter hervormingsprogramma, dat Egypte weer aantrekkelijk moet maken voor buitenlandse investeerders. Die waren tot voor kort zeer terughoudend met investeren, omdat de devaluatie van de Egyptische munt al een tijdje in de lucht hing.
LATEST: Egypt's stocks jump 8% after central bank lets the pound float freely https://t.co/bZDOJeHnrv pic.twitter.com/aSm8UokWyO
— Bloomberg (@business) November 3, 2016
Vlottende wisselkoers
“Zodra je een vlottende wisselkoers hebt zal de kloof tussen de officiële en de zwarte markt wisselkoersen snel kleiner worden. Voordat we onze blootstelling aan Egyptische beleggingen uitbreiden willen we eerst zien dat dit hele proces naadloos verloopt”, zo verklaarde vermogensbeheerder Tariq Qaqish van de in Dubai gevestigde vermogensbeheerder Al Mal Capital tegenover Bloomberg.
Door dit besluit verliezen spaarders van het ene op het andere moment de helft aan koopkracht ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De waardedaling van de munt betekent dat de importkosten zullen stijgen, maar dat tegelijkertijd de concurrentiepositie van het land gunstiger wordt. Zo wordt het voor toeristen uit het buitenland opeens een stuk goedkoper om naar Egypte op vakantie te gaan. En het toerisme kan wel een opsteker gebruiken na de terreuraanslagen in Sinaï.
Spaargeld minder waard
Om de oplopende inflatie in het land te beteugelen heeft de centrale bank tegelijkertijd de rente met 3% verhoogd. Dat is een schrale troost voor spaarders, want die zijn de grootste verliezer van deze waardedaling. Ze krijgen nu de helft minder dollars of euro’s voor hun geld, waardoor spullen uit het buitenland een stuk duurder worden.
Egyptische spaarders die een deel van hun vermogen op de beurs hadden belegd kwamen er beter vanaf, want de aandelenkoersen schoten met gemiddeld 8% omhoog om te compenseren voor de waardedaling van de munt. Had je spaargeld in dollars, euro’s of goud, dan was je ongeschonden uit deze devaluatie gekomen.
De meeste beleggers zijn van mening dat spreiding erg belangrijk is. Waarom zou je dan als spaarder je vermogen niet spreiden? Met goud kopen kunt u zich beschermen tegen het risico van een waardedaling van het geld.
Update (4 nov 2016): De waarde van het Egyptische pond daalde aanvankelijk met 12 procent, maar verloor uiteindelijk meer dan de helft van haar waarde.
Egyptische pond is 12% minder waard na devaluatie