Euro best presterende valuta van 2013

De euro is momenteel de best presterende valuta van 2013, samen met de Deense kroon. Ten opzichte van het begin van dit jaar is onze munt 4,7% in waarde gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Zwitserse franc komt op de vierde plaats met een appreciatie van 2,6% en de Chinese yuan volgt op een vijfde plaats met een waardestijging van 2,4% tegenover de dollar.

Het Britse pond deed het iets slechter dan de dollar en stond op 24 oktober (de peildatum) 0,5% lager tegenover de Amerikaanse munt dan begin dit jaar. Opvallend is de waardedaling van de Noorse kroon (-5,6%) en de Australische dollar (-7,6%), twee valuta die toch bekend stonden als relatief sterk.

Verder onderaan het rijtje van valuta staan de usual suspects die vaker in het nieuws zijn geweest, zoals de Indiase roepie (-10,8%), de Japanse yen (-11,2%), de Indonesische roepie (-13,6%) en de Argentijnse peso (-16,2%). Laatstgenoemde valuta heeft tot nog toe het meeste aan waarde verloren, wat correspondeert met de hoge inflatie in dat land. Argentinië voert een relatief protectionistisch beleid, wat samen met de zwakke munt zorgt voor een hoge importinflatie. Gadgets als de nieuwste Playstation spelcomputer en de laatste iPhone zijn daar bijzonder duur. Onlangs plaatsten we nog een grafiek, die laat zien dat ook de Argentijnse regering er een handje van heeft om de inflatiecijfers lager uit te drukken dan ze in werkelijkheid zijn.

Prestaties van verschillende valuta ten opzichte van de dollar

Prestaties van verschillende valuta ten opzichte van de dollar (Bron: @cigolo)

De euro gaat voor goud!

De euro gaat voor goud!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

9 gedachten over “Euro best presterende valuta van 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo