Het rentebesluit van afgelopen week liep ongeveer zo af als de consensus verwacht had. De ECB schoof de beslissing om de aankoop van staatsobligaties af te bouwen door naar de bijeenkomst van oktober. De groeiverwachting op korte termijn werd iets naar boven bijgesteld, maar – en dat is belangrijker – de inflatieverwachting werd verlaagd.
Het meest opvallende was de verbale kracht waarmee president Draghi tegen een sterkere euro argumenteerde. Toch was dat aan dovemansoren gericht: onrust over Noord-Korea, de economische gevolgen van de orkanen en politieke zorgen haalden de dollar omlaag ten opzichte van elke belangrijke valuta, met uitzondering van de Koreaanse won.
De belangrijkste gebeurtenis volgende week is de bijeenkomst van de Bank of England op donderdag. Er worden geen maatregelen verwacht, maar wij rekenen wel op enkele verhitte debatten over de betekenis van de boventrendmatige inflatie in het Verenigd Koninkrijk en hoe daarmee moet worden omgegaan. Hieronder een overzicht van de laatste ontwikkelingen voor de belangrijkste valuta.
Euro
De ECB deed vorige week wat bijna iedereen al verwachtte door een beslissing over wijzigingen van haar QE-programma uit te stellen tot de bijeenkomst in oktober. Toch verraste ons in zowel de verklaring van Raad van Bestuur als in de persconferentie van president Draghi na de bijeenkomst, dat de sterkte van de euro expliciet werd genoemd als sleutelfactor voor onzekerheid en serieuze belemmering voor het bereiken van het inflatiedoel.
De eigen prognoses van de ECB (die naar onze mening optimistisch zijn) erkennen dat de inflatie aan het einde van de prognoseperiode (eind 2019) nog aanzienlijk beneden het doel zal liggen. Voorlopig negeren de markten de zorg van de ECB over de sterke euro nog, maar we verwachten in de komende weken verdere verbale interventies door ECB-medewerkers, die zo zullen proberen om neerwaartse druk op de munt te houden. Een significante aanscherping van het monetaire beleid is onwaarschijnlijk zolang de euro boven de 1,20 blijft ten opzichte van de dollar.
Britse pond
Merkwaardig genoeg liet het Britse pond vorige week plotseling even outperformance zien tegenover zowel de euro als de dollar. Positieve verrassingen uit de industrie en de handelsbalans speelden daarbij zeker een rol. Toch denken wij dat de markten de mogelijkheid beginnen in te prijzen van vervroegde rentestijgingen in het Verenigd Koninkrijk.
De recente val van het handelsgewogen pond zal de druk op de inflatie, die toch al boven het doel ligt, nog verder verhogen; op dinsdag zien we waarschijnlijk de eerste bewijzen hiervan bij de publicatie van de inflatiecijfers van augustus. De erosie van de reële lonen, die veroorzaakt wordt door de hoge inflatie, zal de ‘haviken’ in het Monetary Policy Committee (MPC) munitie verschaffen, en wij verwachten dat de recente opleving van het pond tegenover de euro zal doorgaan.
Amerikaanse dollar
Vanwege de spanningen rond Noord-Korea en orkaan Irma zochten beleggers toevlucht in staatsobligaties, wat tot lagere rendementen en druk op de dollar leidde. De toespraken van vertegenwoordigers van de Federale Reserve waren nogal ‘dovish’ en deden de greenback geen goed.
Deze week zal de handel in de dollar waarschijnlijk reageren op de cruciale inflatiegegevens die dinsdag komen, en op de eerste inschattingen van de gevolgen van Irma voor de economische groei op korte termijn. Wij merken daarbij op dat de verwachtingen over significante aanpassingen van het fiscale beleid zo laag zijn dat elk teken van overeenstemming in het Amerikaanse Congres een sterk positief effect kan hebben voor de dollar.
Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.
Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:
- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta
Meer informatie op www.ebury.nl