Politici in de Eurozone zijn niet langer verplicht Griekenland overeind te houden, omdat het land niet langer van fundamenteel belang is voor het voortbestaan van de muntunie. Dat zei Michael Fuchs, lid van de de politieke partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
“Als Alexis Tsipras van de Griekse partij Syriza denkt dat hij de hervormingen en bezuinigen kan afbouwen, dan zal de Troika de kredietkraan voor Griekenland dichtdraaien”, zo verklaarde Fuchs. “De tijd waarin we Griekenland nog moesten redden is voorbij. Er is niet langer plaats voor politieke chantage. Griekenland is niet meer van systeembelang voor de euro”, zo voegde hij eraan toe.
Duitsland waarschuwt Griekenland
Deze uitspraken van de Duitse politicus kunnen gezien worden als een waarschuwing voor de Griekse bevolking, die binnenkort naar de stembus gaat om een nieuwe regering te kiezen. Pogingen om de Europese agenda van hervormingen en bezuinigingen te ontwijken zullen niet langer geaccepteerd worden, zo lijkt de boodschap te zijn.
De Duitsers hebben frequent hun frustratie geuit over de traagheid waarmee de Griekse regering de hervormingen en bezuinigingen doorvoert, nadat het land tot twee keer toe door andere lidstaten van de Eurozone gered moest worden. In die reddingsoperaties heeft Duitsland steeds een relatief grote bijdrage moeten leveren.
Op 25 januari worden er verkiezingen gehouden in Griekenland en de laatste peilingen wijzen erop dat Syriza als grootste partij uit de bus zal komen. Deze partij wint aan populariteit door haar standpunt ten aanzien van Europa. De partij wil in de Eurozone blijven, maar wil tegelijkertijd stoppen met bezuinigen en een deel van de schulden niet meer terugbetalen. Of die combinatie überhaupt haalbaar is, dat valt ten zeerste te betwijfelen.
Eerder waarschuwde de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schauble, de Grieken al voor de gevolgen van het niet doorvoeren van bezuinigingen en hervormingen. Hij zei dat ook de nieuwe regering zich moet houden aan de afspraken die de huidige premier Antonis Samaras over deze kwestie heeft gemaakt.
Griekenland geen bedreiging voor euro
Het is van belang om het onderscheid te maken tussen de lidstaten en de duurzaamheid van de euro als valuta. De euro is de eerste valuta die niet gekoppeld is aan de regering van een land. Dat betekent dat mogelijke wanbetaling door de Grieken geen fundamentele schade toebrengt aan de euro als valuta. Die munt blijft gewoon voortbestaan, omdat deze elders in de eurozone gewoon te gebruiken is. Uiteraard zullen de financiële markten de Griekse schulden in euro’s afwaarderen, maar dat heeft geen gevolgen voor de bruikbaarheid en de waarde van de munt in het grotere perspectief.
@freegolds Just as Detroit (and California) are still using the dollar, eh?
— Victor The Cleaner (@VictorCleaner) August 12, 2013
Samaras en Merkel tijdens een persconferentie in Berlijn (Foto door Fabrizio Bensch voor Reuters)
2 gedachten over ““Eurozone hoeft Griekenland niet meer te redden””
Een serieuze vraag: Weet iemand wat er dan nu veranderd is, waardoor een Grexit geen bedreiging meer vormt voor de Euro? En als het nu geen bedreiding meer is, waarom voorheen dan wel? Ze hadden het destijds ook over het gevaar van een domino effect op andere landen als Portugal, Spanje en uiteindelijk Italië en misschien zelfs Frankrijk. Is dat allemaal dan nu niet meer het geval? Ik mis volgens mij ergens een cruciale link.
Goede vraag. Ik vermoed dat Europa inmiddels voldoende instrumenten heeft om het banksysteem te ondersteunen waar nodig, terwijl dat ten tijde van de Griekse crisis nog niet het geval was. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet precies de vinger kan leggen wat er nu veranderd is dat Griekenland (haar schulden) nu wel mag falen…
Wat belangrijk is om te begrijpen is dat de euro de eerste valuta ter wereld is die niet gekoppeld is aan goud en de natiestaat. Vandaar de twitter berichten die ik in dit bericht heb gevoegd. Vergelijk een bankroet van Griekenland met een bankroet van Detroit: Het is vervelend voor de schuldeisers die hun verlies moeten nemen, maar de bruikbaarheid en waarde van de munt die daar gebruikt wordt is op geen enkele manier in het geding gekomen.
Ook in Griekenland kan men nog steeds euro’s blijven gebruiken, ook als het land haar schulden niet volledig kan terugbetalen. De munt heeft nog steeds koopkracht en het vertrouwen is er zo lang politici niet aan de spreekwoordelijke geldpers van de ECB komen.