Federal Reserve staat open voor nieuwe stimuleringsronde

Volgens Reuters staan een aantal mensen bij de Federal Reserve open voor een nieuwe aankoopronde van Amerikaanse staatsobligaties, maar zal er pas consensus bereikt worden over nieuwe maatregelen als de economische vooruitzichten verder verslechteren. Via het verlengde Operation Twist programma oefent de Federal Reserve neerwaartse druk uit op de lange rente, door kortlopende staatsobligaties in te ruilen voor varianten met een langere looptijd. De ondersteuning van de obligatiemarkt via Operation Twist kent een omvang van $267 miljard en wordt volgens de centrale bank bekostigd met opbrengsten uit de verkoop van kortlopende staatsschuld.

Niet alle leden die aanwezig waren bij de FOMC meeting in juni waren te spreken over het 'Operation Twist' programma. Een aantal leden wees erop dat het stelselmatig aankopen van obligaties met een lange looptijd kan leiden tot het slechter functioneren van de obligatiemarkt en dat het gewenste effect van het steunprogramma ondermijnd wordt. Dat is een terechte zorg, want als iedereen weet dat als de Federal Reserve bereid is de obligatiemarkt te ondersteunen het 'front-running' gedrag uitlokt. Houders van Amerikaanse staatsschuld zullen juist sneller geneigd zijn om hun positie af te bouwen, wetende dat de Federal Reserve actief is als koper en daarmee de prijs kunstmatig hoog houdt. Als de Federal Reserve eenmaal met beide benen in de obligatiemarkt zit om de koersen te ondersteunen is er eigenlijk geen weg meer terug.

De balans van de Federal Reserve is sinds december 2008 al met $2,3 biljoen gegroeid door aankopen van Amerikaanse staatsobligaties en slechte hypotheekproducten via aankoopprogramma's als TARP, QE1 en QE2. Reuters deed een rondvraag bij zestien primary dealers, financiële instellingen die staatsobligaties aankopen en die direct contact hebben met de Federal Reserve. Deze financiële instellingen schatten de kans op een nieuwe stimuleringsronde van de Federal Reserve in op 70%.

Zwakke economische groei

Uit uitblijven van nieuwe stimulering stelde de markten teleur, want de belangrijkste aandelenindices in de VS deden allemaal een stapje terug na de publicatie van deze notulen. De kans op nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve is sinds de FOMC meeting van juni wel wat groter geworden, want vorige week kwam er opnieuw een teleurstellend banencijfer uit de VS (slechts 80.000 nieuwe banen in juni). De Amerikaanse economie groeide volgens Reuters nog wel met 1,9% in het eerste kwartaal van 2012, maar de werkloosheid blijft nog steeds onverminderd hoog. Officieel is deze 8,2%, maar volgens de meest ruime 'U6' definitie ligt de werkloosheid op bijna 15%. De alteatieve berekening van Shadowstats laat zelfs een werkloosheid van bijna 23% zien.

Opvallend zijn ook de extee factoren die de Federal Reserve aanwijst voor de zwakke economische groei in de VS. De Europese schuldencrisis zou een negatieve uitwerking hebben op de Amerikaanse economie, maar ook een significante groeivertraging in China wordt door de Federal Reserve gezien als een niet uit te sluiten bedreiging voor het 'herstel' van de Amerikaanse economie. Hieronder de volledige notulen van de FOMC meeting van juni, via Zero Hedge.

FOMC Minutes June

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo