Goudprijs schiet 10% omhoog door Brexit

De goudprijs is in de nacht van donderdag op vrijdag met tien procent gestegen naar meer dan €39.000 per kilogram en €1.213 per troy ounce. Dat is de hoogste koers in euro’s in meer dan drie jaar tijd. Het Britse pond zakte met ruim 10% naar het laagste niveau in dertig jaar tijd. De goudprijs in deze valuta schoot daardoor meer dan 17% omhoog naar £995 per troy ounce, het hoogste niveau sinds het voorjaar van 2013.

goudprijs-brexit

Goudprijs stijgt 10% na Brexit (Bron: Goudstandaard)

Brexit

Tot donderdagavond wezen de voorspellingen nog op een kleine meerderheid voor het kamp dat in de EU wil blijven, maar gedurende de nacht keerden de verhouding alsnog om richting het Brexit kamp. Nu meer dan 90% van de stemmen geteld is staat de stand op 52% voor en 48% tegen een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Deze verschuiving komt ook voor veel bookmakers als een verrassing, zij hadden de kans op een Brexit ingeschat op minder dan één op vijf.

Britse pond naar laagste niveau sinds 1985

Het Britse pond ging hard onderuit toen duidelijk werd dat het Brexit kamp ging winnen. De munt zakte met meer dan 11% naar $1,3229, het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds 1985. De daling was procentueel nog groter dan in 1992, toen de munt in één dag 4,1% onderuit ging. Donderdag steeg het Britse pond zelfs nog even naar $1,50.

Ook kreeg de euro een klap te verwerken, op de valutamarkt dook de waarde van de Europese munteenheid met 3,8% omlaag en staat op het moment van schrijven op $1,10.

intraday-britse-pond

Grootste intraday beweging Britse pond in lange tijd (Grafiek via @Schuldensuehner)

Aandelenmarkten diep rood

De beurzen in Azië lieten op vrijdagochtend grote verliezen zien. In Japan daalde de Nikkei index met 8,2%, de grootste daling in vijf jaar tijd. De lijst van dalers werd aangevoerd door exporterende bedrijven. In Hong Kong sloot de beurs 4,7% lager, met de grootste daling voor banken als HSBC en Standard Chartered. De aandelen van deze Britse banken verloren meer dan 9% van hun waarde.

In China viel de schade mee, want de Shanghai index daalde met slechts 1,2%. Dat de beurs daar minder hard onderuit ging komt vooral door het feit dat hun aandelenmarkt slechts zeer beperkt toegankelijk is voor buitenlandse beleggers.

De futures voor de AEX index wijzen op een openingskoers van 404 punten, dat is 10% lager dan de slotkoers van donderdag. De futures voor Europese bankaandelen staan zelfs 16% lager.

Handelaren verrast

Veel handelaren zijn compleet verrast door de uitslag van het referendum. “Ik heb nooit eerder zoiets gezien”, zo verklaarde een valutahandelaar van Oanda Asia Pacific tegenover de Wall Street Journal. Hoewel de meeste beleggers de mogelijkheid van een Brexit open hielden, hadden zij zich de afgelopen dagen al meer gepositioneerd richting een uitslag dat het Verenigd Koninkrijk in de EU zou blijven. In de aanloop naar het referendum daalde de goudprijs en gingen de aandelenkoersen nog omhoog.

“Beleggers verliezen hun houvast nu ze zien dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt. Dit kan grote gevolgen hebben, mogelijk dat ook andere landen uit de Europese Unie willen stappen”, zo verklaarde Menno Brandsma van Hollandgold tegenover Marketupdate.

Beleggers vluchten niet alleen richting edelmetalen, maar ook richting staatsobligaties en de Japanse yen. Voor het eerst sinds november 2013 zakte de wisselkoers onder de 100 yen per dollar. De rente op Duitse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar zakte verder weg naar een nieuw dieptepunt van -0,15%.

Hogere premies op goud en zilver

Leveranciers van fysiek edelmetaal houden rekening met hogere premies op fysiek goud en zilver. Men verwacht een stormloop op gouden en zilveren munten, waardoor tekorten kunnen ontstaan. Om het risico van hogere inkoopprijzen af te dekken kunnen zij de premies verhogen.

De markt van fysiek edelmetaal is zeer krap, zo zagen we de levertijden voor goudbaren tijdens de Europese schuldencrisis oplopen naar enkele maanden. Vorig jaar zorgde de prijsdaling van zilver al voor een acuut tekort aan beleggingsmunten.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *