Wereldwijd schieten de aandelenkoersen weer omhoog alsof er niets gebeurd is. De S&P 500 bereikte deze week een nieuwe all-time high, terwijl de Britse FTSE 100 index zelfs weer hoger staat dan het niveau van voor de ‘Brexit’. De Britse aandelenmarkt is dit jaar zelfs weer in een nieuwe ‘bull market’ terechtgekomen, want sinds februari gingen de aandelenkoersen daar met meer dan 20% omhoog. Wat zeggen die aandelenkoersen eigenlijk? En is de beurs wel een goede graadmeter voor de economie?
We namen als voorbeeld de beurs van Argentinië, die ondanks de grote economische problemen in het land het ene na het andere record breekt. De Argentijnse Merval index bereikte deze week zelfs een nieuw all-time high van bijna 15.500 punten en staat meer dan 32% hoger dan begin dit jaar. Dat klinkt als een fantastisch rendement. Maar zijn de aandelen van Argentijnse bedrijven wel meer waard geworden?
Fictief rendement op de beurs van Argentinië
Om die vraag te kunnen beantwoorden hebben we de Merval index omgerekend van Argentijnse pesos naar Amerikaanse dollars. Ook hebben we even uitgerekend hoe de beurs van Buenos Aires zich ontwikkeld heeft in termen van goud. En wat blijkt? Van het spectaculaire rendement van meer dan 2500 procent sinds begin 2000 blijft omgerekend naar Amerikaanse dollars nog maar een totaal rendement van 92% over. Dat is ongeveer 4,5% op jaarbasis.
Argentijnse beurs in pesos, dollars en goud
Beurs in goud meer dan gehalveerd
Uitgedrukt in goud is de beurs van Argentinië zelfs veel minder waard geworden. Van je oorspronkelijke inleg van vijftien jaar geleden is nog maar 42% over, dat is een daling van 58%. Over het behoud van koopkracht gesproken!
Toegegeven, we hebben de inkomsten uit dividend niet meegerekend in dit voorbeeld. Maar ook als je die wel zou meenemen blijft de conclusie hetzelfde. Uitgedrukt in een sterke valuta kan het rendement van aandelen veel slechter uitpakken dan het in eerste instantie lijkt. Met deze kennis stellen we u graag de vraag: Is de beurs van Argentinië een bull market of een bear market? Of zien we in de aandelenkoersen een weerspiegeling van het waardeloos worden van ons geld?