Grafiek: Hyperinflatie in Venezuela

De hyperinflatie in Venezuela laat zien wat er met een valuta gebeurt als men het vertrouwen in de overheid en de centrale bank verliest. In de afgelopen negen dagen is de waarde van de bolivar gehalveerd tot meer dan 4.000 bolivar tegenover de Amerikaanse dollar. Volgens Martin Armstrong doet deze hyperinflatie denken aan de Weimar hyperinflatie na de Eerste Wereldoorlog, die ook het resultaat was van een communistische revolutie en een omverwerping van de regering.

Net als in andere gevallen van hyperinflatie zoekt men een alternatief voor de waardeloze bolivar. In het geval van Venezuela zijn dat Amerikaanse dollars, omdat goederen uit het buitenland grotendeels in deze valuta afgerekend moeten worden. Een overvloed aan Venezolaanse bolivar drijft de koers op de zwarte markt steeds verder op, met als resultaat dat het grootste bankbiljet van 100 bolivar op het moment van schrijven nog maar 2,5 dollarcent waard is.

bolivar-dollar-grafiek

Hyperinflatie in Venezuela, bolivar in negen dagen in waarde gehalveerd

Hyperinflatie

Het sleutelwoord bij hyperinflatie is het wegvallen van vertrouwen in de waarde van de munt. Er ontstaat op een gegeven moment een tekort aan geld, omdat al het geld in omloop onvoldoende waarde vertegenwoordigt voor het dagelijkse betalingsverkeer. De oplossing lijkt dan om meer geld bij te drukken, maar de praktijk leert dat de waarde van de munt dan veel sneller daalt dan het tempo waarin de geldhoeveelheid kan toenemen. Het gevolg is een exponentieel groeiende geldhoeveelheid, waarvan de koopkracht exponentieel daalt.

In de regel spreekt men van hyperinflatie als de inflatie op maandbasis hoger is dan 50%. Dat wil zeggen dat de koopkracht van het geld in een maand tijd meer dan een derde daalt. In de regel is dit fenomeen altijd het resultaat van een overheid die haar tekorten financiert door simpelweg geld bij te drukken. Dit proces wordt versneld als er sprake is van een tekort op de handelsbalans, waardoor de overheid ook geld moet bijdrukken om de import van goederen in een andere valuta te kunnen financieren.

Het voorbeeld van Venezuela laat zien dat het belangrijk is om je vermogen goed te spreiden. Zorg dat u naast ‘papieren bezittingen’ als aandelen, spaargeld en obligaties ook altijd tastbare bezittingen heeft. Fysiek goud kopen is een manier om je vermogen te beschermen tegen mismanagement van politici en centrale banken.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *