Grafiek: Peak valutareserves

Centrale banken wereldwijd hebben het afgelopen jaar een deel van hun valutareserves moeten aanspreken om de waardedaling van hun munt op te vangen of hun koppeling aan de dollar vast te houden. Landen als China, Rusland, Saoedi-Arabië, Turkije en Mexico zagen hun valutareserves het afgelopen jaar met meer dan tien procent dalen. Zie ook onderstaande grafiek van Goldman Sachs die we tegenkwamen op Zero Hedge.

De afgelopen vijftien jaar hebben centrale banken wereldwijd veel dollarreserves verzameld om de wisselkoers van hun munt te verdedigen. Handelsoverschotten werden steeds terug uitgeleend aan de Verenigde Staten, in ruil voor staatsobligaties. Daardoor konden Amerikanen al die tijd zeer goedkoop geld lenen en een structureel begrotingstekort in stand houden.

Die situatie lijkt voor het eerst in lange tijd te veranderen. Waren centrale banken in het recente verleden nog netto kopers van staatsobligaties, nu zijn ze verkopers van het schuldpapier. De ‘monetaire verkrapping’ komt dus niet alleen van de Federal Reserve, maar ook van andere centrale banken over de hele wereld.

foreign-exchange-reserves

Centrale banken bouwen valutareserves af (Grafiek van Goldman Sachs, via Zero Hedge)

Verwachting 2016

Welke gevolgen heeft dit voor volgend jaar? Volgens zakenbank Goldman Sachs betekent het voor de olieproducerende landen dat de koppeling van hun munt aan de dollar (zoals in Saoedi-Arabië en Verenigde Arabische Emiraten) verder onder druk zal komen te staan. Olieproducenten die de wisselkoers van hun munt aan de markt overlaten kunnen proberen de koersdaling af te remmen door dollars te verkopen, maar een verdere waardedaling lijkt in die gevallen onvermijdelijk.

China heeft met bijna $3,5 biljoen met afstand de grootste valutareserves ter wereld. Volgens analisten van Goldman Sachs zal ook hun centrale bank onder druk gezet worden om valutareserves te gebruiken. Die druk kan verminderd worden als China besluit haar wisselkoersbeleid af te stemmen op een mandje van verschillende valuta, in plaats van alleen de dollar.

falling-reserves

Valutareserves dalen al sinds september 2014 (Grafiek van Bloomberg)

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo