Vorige week lieten we op Marketupdate al zien dat het buitenland niet langer Amerikaans schuldpapier koopt, het begin van een dollarcrisis. Dat betekent dat Amerika voor de financiering van haar tekorten is aangewezen op binnenlandse beleggers en, meer waarschijnlijk, het stimuleringsprogramma van de Federal Reserve. Het kwam voor ons dan ook niet bepaald als een verrassing toen Bernanke besloot om nog even te wachten met zijn tapering. Het gaat helemaal niet om de werkloosheid in Amerika!!
Financial Times
Langzaam maar zeker begint ook de mainstream media dit verhaal op te pikken. Zo plaatste columnist John Authers van de Financial Times gisteren dezelfde grafiek die Marketupdate vorige week al liet zien, met daarin een verwijzing naar ons twitter kanaal (@MarketupdateNL). John Authers werkt al 22 jaar bij deze krant en is daar verantwoordelijk voor artikelen en columns over lange-termijn ontwikkelingen in de economie. John Authers is afgestudeerd in filosofie, politiek en economie en heeft dus de nodige ervaring.
Ons verhaal wordt opgemerkt en het is te hopen dat deze grafiek binnenkort ook in een gedrukte versie van de Financial Times staat.
Who’s tapering now? Foreigners selling treasuries. Long Short: http://t.co/nRgZJAqgXk h/t @epomboy, @marketupdateNL pic.twitter.com/ZJsU7wGmQA
— John Authers (@johnauthers) September 24, 2013
Dollarcrisis
Aansluitend op deze grafiek plaatsen we ook graag de volgende grafiek van Eric Pomboy, die de netto aankopen van Amerikaanse staatsobligaties door het buitenland in kaart heeft gebracht. Deze grafiek laat in één oogopslag zien dat de dollar opnieuw voor een crisis staat, net als eind jaren ’90. Het grote verschil is dat er deze keer wél een alternatief beschikbaar voor de machtige Amerikaanse munt. We staan aan de vooravond van een grote dollarcrisis en die kan de Federal Reserve niet tegenhouden. Het buitenland is aan zet en heeft besloten de Amerikaanse munt de rug toe te keren.
Netto aankopen van Treasuries door het buitenland brengen de dollarcrisis in beeld
2 gedachten over “Grafiek: Zo ziet de dollarcrisis eruit!”
Eigenlijk is onderste grafiek uit dit stuk duidelijker dan degene die je in je column gebruikt, omdat hier de rol van het buitenland duidelijker naar voren komt.
Bij de vorige daling van buitenlandse interesse in Amerikaanse schulden was er overigens ook al een alternatief voor de dollar in de euro te vinden, zij het dat die laatste zich toen nog niet bewezen had. Nu is dat inderdaad anders.
Of dat daadwerkelijk het einde van de dollar zal gaan betekenen, en hoe snel (of langzaam!) dat dan zal gaan valt lastig te voorspellen denk ik.
aansluitend opm artikel .http://youtu.be/vXLocxYZBOc