De meerderheid van de Griekse bevolking wil in de Eurozone blijven, zo schrijft de Griekse krant Ekathimerini op basis van twee peiling die afgelopen zondag gehouden werden. Wanneer de bevolking zou mogen kiezen tussen een vertrek uit de eurozone of voor de weg van harde bezuinigen en hervormingen, dan kiest de meerderheid voor die laatste optie. Een enquête die zondag verscheen in de Griekse krant Proto Thema liet zien dat 57% van de respondenten voorkeur geeft aan een deal met Europa en dat een minderheid van 29% kiest voor een Griekse exit uit de eurozone.
Een ander onderzoek dat in opdracht van de krant To Vima werd uitgevoerd door Kapa Research gaf aan dat 47,2% van de respondenten voorstander is van een nieuw akkoord met de schuldeisers en dat 33% tegen een nieuw voorstel zou stemmen. Van alle respondenten gaf 18,4% aan niet te weten welke optie beter zou zijn.
Wel of geen Grexit?
De Grieken mogen binnenkort via een referendum uitspreken of ze wel of niet in de Eurozone willen blijven. Om bij de muntunie te blijven moet het land van Europa drastische hervormingen en bezuinigen doorvoeren, zoals hogere belastingen en lagere pensioenuitkeringen en ambtenarensalarissen. Deze hervormingen roepen veel weerstand op, maar er zijn ook veel Grieken die inzien dat de euro bepaalde voordelen met zich meebrengt. Eerder deze maand gingen duizenden Grieken nog de straat op om duidelijk te maken dat het land beter af is door in de Eurozone te blijven.
De Griekse premier Tsipras heeft er vertrouwen in dat Griekenland in de Eurozone kan blijven. Dat is ook de hoop die Christine LaGarde van het IMF koestert. In een verklaring zei LaGarde verheugd te zijn te horen dat de ECB en de Eurogroep alle beschikbare instrumenten zullen inzetten om de integriteit en stabiliteit van de muntunie te waarborgen.
China
Ook in China volgen ze de ontwikkelingen in Europa op de voet. Volgens de Chinese vice-premier Li Keqiang is de vraag of Griekenland bij de euro blijft niet alleen en iets waar Europa mee worstelt, maar ook China. “Het gaat om de wereldwijde financiële stabiliteit en het herstel van de economie”, aldus Keqiang. China is de tweede grootste handelspartner van Europa en bezit een groot aantal Europese obligaties. Daarom is ook China gebaat bij stabiliteit en economische groei in de Europese Unie en een sterke euro. “Dit is waarom China wil dat Griekenland in de Eurozone blijft. We verzoeken de schuldeisers om snel tot een oplossing te komen met de Griekse regering”, zo verklaarde de Chinese vice-president.