Grootste daling Chinese yuan in vijf jaar

Afgelopen donderdag daalde de waarde van de Chinese yuan met 0,9% tegenover de dollar, de grootste daling sinds december 2008. Vorig jaar apprecieerde de munt nog tegenover de dollar, maar de afgelopen week wordt de munt opeens in de verkoop gedaan.

De Financial Times schrijft dat deze trend potentieel zeer schadelijke kan zijn voor Chinese bedrijven, omdat deze veel derivaten bezitten die profiteren van een dalende wisselkoers met de dollar. Nu wisselkoers opeens weer oploopt dreigt er een miljardenverlies. Sinds het begin van 2013 hebben banken tenminste $150 miljard aan complexe derivaten verkocht, zo verklaarden analisten tegenover de Financial Times.

Derivaten

Volgens valuta-analisten moeten we de wisselkoers goed in de gaten houden. Als deze boven de 6,20 yuan per dollar stijgt zullen de eerste verliezen zichtbaar worden. Naast derivaten hebben Chinese bedrijven ook veel leningen uitstaan in buitenlandse valuta, leningen die lucratief zijn als de yuan in waarde toeneemt ten opzichte van andere belangrijke valuta. Als de recente waardedaling van de yuan doorzet worden deze leningen juist duurder, gemeten in de lokale valuta. De Financial Times schrijft dat Chinese bedrijven halverwege 2013 voor $220 miljard aan dollarleningen hadden uitgeschreven, terwijl dat eind 2010 nog maar $50 miljard was.

Plotselinge waardedaling Chinese yuan

Plotselinge waardedaling Chinese yuan (grafiek via Zero Hedge)

Dit artikel verscheen afgelopen vrijdag in de Marketupdate Weekendeditie. Schrijf u hier in en ontvang iedere vrijdag onze nieuwsbrief!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo