In januari vorig jaar was het tekort op de handelsbalans van Japan ook al bijzonder groot, dus het kan ten maken hebben met bepaalde seizoensinvloeden. Toch is de ontwikkeling zorgelijk, want het onderuit manipuleren van de Japanse yen heeft blijkbaar nog niet het gewenste effect opgeleverd. Weliswaar steeg de export in januari met 6,4% in vergelijking met een jaar geleden en was het de eerste keer in acht maanden tijd dat de export uberhaupt een positieve maand-op-maand ontwikkeling liet zien. De toename van de export vergeleken met een maand eerder was ook hoger dan de 2,6% waar analisten op rekenden.
In januari 2013 kwam de totale export uit op ¥4.799 miljard, gestimuleerd door een toename van 10,9% in de export naar de VS. Helaas zag Japan haar afzetmarkt in Europa juist dalen, want hier werden 4,5% minder Japanse goederen en diensten verkocht dan een jaar geleden. De zwakke vraag vanuit Europa kan worden toegeschreven aan de Europese schuldencrisis, waardoor er minder geconsumeerd wordt. Door de relatief sterke euro zouden Japanse producten met name in de Eurozone aantrekkelijker moeten worden. Toch wist de Japan export daar nog niet echt van te profiteren.
Econoom Taro Saito van het NLI Rsearch Institute vertelde de Wall Street Joual dat de export naar Europa en de VS in januari zwakker was dan verwacht. De export naar China groeide overigens met 3% ten opzichte van januari 2012, alhoewel economen opmerken dat dit cijfer beïnvloedt wordt door de timing van het Chinese Nieuwjaar. Die werd vorig jaar gevierd in januari en dit jaar in februari. Een eventuele impuls in de aankopen van Japanse goederen zit dit jaar dus nog niet in de cijfers van januari verwerkt. Het is moeilijk hard te maken hoe groot de impact van dit verschil is op de totale export van Japan naar China. China is de belangrijke handeslpartners voor Japan, want men verwacht dat China voor het zevende jaar op rij de grootste exportmarkt zal worden voor Japan.
Handelsbalans Japan laat grootste tekort ooit zien
Import duurder
Het goedkoper maken van de eigen munt is als een mes dat snijdt aan twee kanten. De exportpositie wordt sterker, maar import van goederen die afgerekend moeten worden in een andere valuta worden juist duurder. Een economie die sterk afhankelijk is van de import van bepaalde goederen kan dus minder profijt halen uit het goedkoper maken van de munt. De totale kosten die de Japanse economie in januari maakte voor de import van energie vielen 7,3% hoger uit dan een jaar geleden. De cijfers laten zien dat de totale importkosten van olie 33,7% hoger uitvielen. Voor de import van LPG rekende Japan 11,4% meer af dan een jaar geleden.
De importkosten van energie zijn sinds de aardbeving van maart 2011 omhoog geschoten, omdat er onder publieke druk veel nucleaire energiecentrales zijn gesloten. Om het verlies aan energie-opwekking op te vangen importeert Japan sindsdien veel meer olie en gas.
Japanse handelsbalans is structureel uit het lood geslagen