Herman Meester over loskoppeling Zwitserse franc

Vorige week verraste de Zwitserse centrale bank de wereld met het besluit om de franc los te laten van de euro. De munt werd daardoor opeens 20% meer waard ten opzichte van de euro. Volgens Herman Meester, kenner van de moderne geldtheorie (MMT), was het geen gek idee om de koppeling van de munt aan de euro los te laten. Door de munt in waarde te laten stijgen worden exporterende bedrijven benadeeld, maar winnaars zijn er ook. Zo neemt de koopkracht van de Zwitserse bevolking toe en kan de financiële sector van Zwitserland er wel bij varen. Marketupdate stelde hem een aantal vragen.

Ben je verrast door het besluit van de Zwitserse centrale bank om de impliciete koppeling van de franc aan de euro los te laten?

Een beetje wel, maar aan de andere kant was die koppeling nooit echt een geweldig idee dus het kon een keer gebeuren. Ik ben niet verrast in de zin dat ik ook niet zoveel vertrouwen in de euro heb.

Wat is volgens jou de reden dat de Zwitserse centrale bank niet langer wil interveniëren op de valutamarkt?

Het soort interventie dat tot voor kort werd gebruikt is goed voor de exportsector en die is belangrijk voor Zwitserland, maar het is ook een soort offer op het gebied van de levensstandaard. Zwitserland is een rijk land maar het naar beneden manipuleren van de eigen munt betekent toch dat de BMWs en de Lexussen relatief duurder worden. En het is minder leuk voor de financiële sector (banken en verzekeraars varen wel bij het verzekeren van valutarisico’s in de export). Voor de politiek is het dus een keuze tussen ofwel het irriteren van de financiële lobby en de massa kiezers met een consumptiepatroon dat duurder wordt, ofwel het irriteren van de exportlobby. Blijkbaar is de exportlobby in Zwitserland minder sterk dan de FIRE-sector en de angst voor de kiezer.

Wat betekent dit besluit voor de status van de Zwitserse franc als veilige haven?

Dat is beperkt, want wie voor de veiligheid zijn geld in Zwitsers francs stopt doet dat voor de lange termijn. Het is meer een leuke tijd voor valutahandelaren, dan dat iemand zich nu veiliger gaat voelen.

Wat betekent dit besluit voor de Zwitserse economie?

Toerisme en de export krijgt het mogelijk wat moeilijker, maar de koopkracht kan stijgen dus voor de werkgelegenheid hoeft het geen grote effecten hebben. Ook heeft de Zwitserse overheid de optie om het begrotingstekort te laten oplopen (bijvoorbeeld met belastingverlagingen) om eventuele negatieve effecten op te vangen.

euro-swissfranc

Zwitsers zien koopkracht toenemen door stijging Zwitserse franc (Foto via Bloomberg)

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *