Hoe omzeilen Chinezen kapitaalcontroles?

capital-outflowDe Chinezen vergaren steeds meer rijkdom en willen dat graag omzetten in tastbare waarde. En het geld blijft niet in China, want steeds meer vermogen vloeit weg richting het buitenland. Volgens berekeningen van de Zwitserse bank UBS hebben Chinezen het afgelopen jaar $324 miljard weten weg te sluizen uit China, ondanks de restricties op kapitaalstromen. In de drie weken na de devaluatie van de yuan ging er volgens Goldman Sachs naar schatting nog eens $200 miljard aan kapitaal de grens over.

Chinezen zetten hun vermogen om in buitenlands vastgoed. Vorig jaar sloegen ze nog $30 miljard stuk op Amerikaans vastgoed, waarbij de gemiddelde verkoopprijs van de woning op $832.000 lag. Daarmee zijn de Chinezen de belangrijkste groep buitenlandse huizenkopers op de Amerikaanse huizenmarkt. In het Australische Sydney wordt inmiddels een kwart van alle woningen gekocht door rijke Chinezen en in Vancouver en Hong Kong stijgen de prijzen met bijna 10% per jaar door de instroom van Chinees kapitaal.

Maar hoe krijgen de Chinezen zoveel geld het land uit, als ze wettelijk niet meer dan $50.000 per persoon per jaar naar het buitenland mogen brengen? Bloomberg zocht het uit en maakte er een mooi overzicht van…


1. Wisselkantoor in Hong Kong

De eerste optie is om gebruik te maken van een wisselkantoor in Hong Kong. In tegenstelling tot het Chinese vasteland kent de stadstaat Hong Kong vrijwel geen kapitaalrestricties. In Hong Kong zijn meer dan 1.200 kleine wisselkantoren die vermogende Chinezen helpen hun kapitaal de grens over te krijgen. Het werkt als volgt: Chinezen gaan naar Hong Kong en openen daar een nieuwe bankrekening. Vervolgens geven ze hun rekeningnummer door aan het wisselkantoor in Hong Kong en vragen ze om de bankrekening van het wisselkantoor in China. Vervolgens maken de Chinezen het geld over van hun eigen Chinese bankrekening naar de Chinese bankrekening van het wisselkantoor. Het geld wordt vanaf het wisselkantoor in Hong Kong bijgeschreven op de nieuwe bankrekening die de klant in Hong Kong geopend heeft.

Deze transactie gaat niet over de grens en is dus niet beperkt tot $50.000 per jaar. Wel moeten de wisselkantoren geld schuiven tussen hun bankrekeningen in China en Hong Kong, maar dat zijn zakelijke overboekingen waar geen beperkingen aan worden opgelegd.

wisselkantoor-hong-kong

Geld overboeken via wisselkantoor… (Bron: Bloomberg)

2. Cheque van ondergrondse bank

De tweede optie is om je spaargeld in yuan naar een Chinese ‘schaduwbank’ te brengen. Deze bank geeft je vervolgens een cheque, waarmee je dollars of andere buitenlandse valuta kunt opvragen bij een bank in Hong Kong. Je neemt in dit geval alleen de cheque mee de grens over en niet het geld zelf. Zo kun je gemakkelijk meer dan $50.000 per jaar meenemen.

cheque-underground-bank

Cheque via schaduwbank…

3. ‘Smurfing’

De limiet van $50.000 per persoon per jaar kun je oprekken door de overboeking naar het buitenland via meerdere mensen te laten verlopen. Je kunt bijvoorbeeld geld aan Chinese yuan overboeken naar vrienden en familie, die dat weer doorsturen naar je bankrekening in Hong Kong. Zo kun je de limiet vermenigvuldigen met het aantal mensen dat meewerkt aan de overboeking.

smurfing-china

Geld overboeken via verschillende rekeningen…

4. Contant geld smokkelen

Een voor de hand liggende, maar meer risicovolle optie is om geld te smokkelen. Er zijn verhalen bekend van Chinezen die contant geld in een koffer stopten of het geld verstopten in hun kleding. Op de luchthavens van Vancouver en Toronto wist de douane tussen juni 2012 en december 2014 meer dan $15 miljoen aan cash en cheques te onderscheppen van Chinezen.

cash-smuggling

Contant geld smokkelen…

5. Hypotheek aanvragen in buitenland

Vermogende Chinezen kunnen ook spaargeld in Chinese yuan op een Chinese bank als onderpand inbrengen om een hypotheek te krijgen in Hong Kong. Door bezittingen in China in onderpand te geven kunnen Chinezen in Hong Kong tot maximaal 20 miljoen Hong Kong dollar (ruim $2,5 miljoen) aan hypotheek krijgen om vastgoed te kopen in de stadstaat.

mortgage-route

Hypotheek afsluiten met onderpand in China

6. Aankopen doen met creditcard en direct verkopen voor cash

Nog een mogelijkheid om geld in Hong Kong te krijgen is om met een creditcard van een Chinese bank waardevolle spullen te kopen in het buitenland (zoals luxe horloges, goudbaren of gouden munten) en deze direct weer te verkopen voor cash. Zo kun je veel geld naar het buitenland verplaatsen, zonder tegen de limiet van $50.000 aan te lopen. Deze route wordt veel gebruikt bij pandjeshuizen in de gokstad Macau.

pawnshop-route

Via de creditcard kun je kapitaal de grens over krijgen

7. Overfactureren

De laatste optie die Bloomberg bespreekt in het artikel is overfacturering. Chinezen die een bedrijf hebben en die goederen importeren uit Hong Kong kunnen met hun leverancier afspreken een onrealistisch hoog bedrag op de factuur te zetten. Tegelijkertijd maken ze dan een overeenkomst om het verschil tussen het factuurbedrag en de werkelijke prijs terug te storten naar de bankrekening van de Chinese ondernemer in Hong Kong. Dit wordt aangemerkt als een zakelijke transactie, die eveneens niet gebonden is aan de limiet van $50.000 per persoon per jaar.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *