Hyperinflatie in Venezuela

Deze bijdrage is afkomstig van Doijer & Kalff

De munt van Venezuela is de afgelopen maanden in een vrije val terechtgekomen, zo bericht Reuters. Op de zwarte markt is de wisselkoers opgelopen naar meer dan 600 Venezolaanse bolivars per dollar, terwijl die koers twee maanden geleden nog op 288,86 lag. Ten opzichte van begin dit jaar is de munt al met meer dan 70% in waarde gezakt, een daling die voor een belangrijk gedeelte samenhangt met de daling van de olieprijs. Venezuela beschikt over zeer grote olievoorraden en is voor haar export erg afhankelijk van olie. Maar door een slecht functionerende regering is er de afgelopen jaren te weinig geïnvesteerd in deze sector, met als gevolg dat de inkomsten uit export gedaald zijn. Door de daling van de olieprijs is dat effect alleen nog maar versterkt en is de economie in een vrije val terechtgekomen.

De regering hanteert nog steeds een officiële wisselkoers van 6,3 bolivar per dollar, maar deze wisselkoers wordt alleen gehanteerd voor de import van noodzakelijke goederen als medicijnen. Om andere goederen te importeren heeft men dollars nodig en die worden op de vrije markt verhandeld tegen een steeds hogere wisselkoers. Dat betekent dat alle goederen die geïmporteerd moeten worden veel duurder worden en dat de prijzen in de winkels heel snel stijgen.

Hyperinflatie

De geldontwaarding gaat zo snel dat je met het grootste bankbiljet van 100 bolivar op dit moment alleen nog maar een kopje koffie kunt kopen in Venezuela. Omgerekend naar Amerikaanse dollars is dit bankbiljet slechts $0,17 waard, dus in de VS koop je er niet meer mee dan een ei. Door de hoge inflatie is het muntgeld compleet onbruikbaar geworden.

De regering probeert de bevolking rustig te houden door voedsel, elektriciteit, water en brandstof zwaar te subsidiëren. Nergens in de wereld is brandstof zo goedkoop als in Venezuela, maar dat mag niet baten. Mensen gaan de straat op en protesteren tegen de alsmaar stijgende prijzen, die uiteindelijk veroorzaakt zijn door de niet functionerende regering. Winkelschappen raken leeg, omdat het door de hoge inflatie niet meer lucratief is nieuwe voorraden in te kopen.

Lees meer over de valutacrisis in Venezuela:

bolivares

Hyperinflatie in Venezuela

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *