Venezuela gaat de geschiedenisboeken in als het 57e geval van hyperinflatie in de moderne geschiedenis. Dat zegt Steve Hanke, hoogleraar economie aan de Johns Hopkins University en specialist op het gebied van hyperinflatie. Hanke schreef verschillende publicaties over hyperinflatie en hanteert als definitie voor dit fenomeen een inflatie van omgerekend 50 procent per maand (zie tabel).
In Venezuela kwam de inflatie op maandbasis de afgelopen week uit op 53,93%, zo schrijft Bloomberg. Op jaarbasis is de inflatie omgerekend een slordige 772%, waaruit blijkt dat het vertrouwen in de valuta volledig is weggevallen. Venezuela is voor haar inkomsten zeer afhankelijk van de export van olie, maar door het achterwege blijven van investeringen in de olie-industrie en door de scherpe daling van de olieprijs vallen de inkomsten veel lager uit. Het gevolg was een tekort aan dollars, dat werd opgevangen met het bijdrukken van de eigen munt. Olie is verantwoordelijk voor 95% van de totale exportopbrengsten van het land.
Zwarte markt
De regering probeert de waardedaling van de munt te verhullen door een vaste wisselkoers met de Amerikaanse dollar te garanderen, maar die garanties bleken weinig waard. Alleen voor de meest essentiële levensmiddelen en medicijnen kunnen bedrijven geld wisselen tegen de officiële koers, terwijl op de zwarte markt steeds hogere bedragen gevraagd worden voor de Amerikaanse munt.
De website Dolartoday houdt dagelijks bij welke wisselkoers de zwarte markt hanteert om Venezolaanse bolivar in te wisselen voor dollars. Volgens deze site heeft de bolivar alleen de afgelopen dertig dagen al meer dan dertig procent van haar waarde verloren. Op het moment van schrijven heb je 630 Venezolaanse bolivar nodig voor één dollar, dat is honderd keer zo veel als de officiële wisselkoers van 6,3 bolivar die de overheid hanteert.
Lees verder bij Argentor
Venezolaanse bolivar op weg naar hyperinflatie