Ierland heeft eind 2011 een actieplan opgesteld voor het scenario van een uiteenvallende muntunie, zo schrijft de Irish Times. Het was de periode waarin de rente op Spaanse, Italiaanse en Portugese staatsleningen naar recordhoogte steeg en er twijfels ontstonden over het voortbestaan van de euro. Het actieplan beschrijft de terugkeer naar het Ierse pond en het verbeteren van de veiligheid van de Ierse bankensector. In een interview met de Irish Times zei minister Brendan Howlin van publieke uitgaven dat er een gedetailleerd plan gereed lag.
“Er was een existentiële bedreiging voor de euro toen Italië onder grote druk kwam te staan. We moesten op dat moment een noodplan gereed maken voor het uiteenvallen van de euro. Het waren zeer, zeer angstige tijden. We hebben dit met een klein groepje ministers behandeld”, zo verklaarde Howlin. Op de vraag of er plannen waren om het Ierse pond weer in te voeren zei hij dat alle opties destijds overwogen werden. Ierland behoorde tot de eerste groep van twaalf landen die de euro in 2002 invoerde. Dertien jaar later en een grote wereldwijde schuldencrisis verder gebruiken 19 verschillende landen met in totaal meer dan 330 miljoen inwoners de euro. Op basis van de toetreding van zeven landen is de muntunie een succes te noemen, maar onder de bevolking heerst vooral verdeeldheid over het succes van de euro.
Euro uit de gevarenzone?
De Europese schuldencrisis werd in de zomer van 2012 bezworen toen ECB-president Draghi zei dat hij bereid was ‘alles te doen om de euro te redden’. Speculanten lieten de Eurozone even met rust, maar begin dit jaar voelde Draghi zich alsnog genoodzaakt een grootschalig stimuleringsprogramma van €1.140 miljard op te starten. Als gevolg van het ingrijpen van de ECB is de rente op staatsobligaties fors gedaald, vooral die van de zuidelijke eurolanden als Spanje en Italië. Beide landen lenen op het moment van schrijven 10 jaar tegen een rente van 1,31%. Ook Ierland zag de rente op haar staatsschulden spectaculair dalen. Door structurele hervormingen en door de impliciete garanties van Draghi daalde de Ierse 10-jaars rente van meer dan tien procent in 2011 naar minder dan één procent nu!