Iran staakt olie-export Europese landen

Via het Iraanse persbureau PressTV een vertaling m.b.v. Google Translate:

In reactie op de laatste sancties opgelegd door de EU tegen Iran's energie en bancaire sector, heeft de Islamitische Republiek [besloten] om te snijden in de olie-export naar zes Europese landen.

Iran heeft woensdag de olie-export naar zes Europese landen teruggebracht, waaronder Nederland, Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland en Portugal.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Iran had eerder de ambassadeurs van de zes landen op woensdag ontboden.

In hun vergadering van 23 januari in Brussel, hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken nieuwe sancties ingesteld voor Iran, dat een verbod op de aankoop van olie uit het land, een bevriezing van de activa van de Centrale Bank van Iran binnen het blok, en een verbod op de verkoop van granen, diamanten, goud en andere edele metalen naar Iran.

De bevriezing van activa betreffen bezittingen zoals eventuele monetaire reserves die Iran aanhoudt in Europa. Of hierin een reden gevonden wordt waarom Groot-Brittannië niet geboycot wordt, is een open vraag: er zou wel eens Iraans goud kunnen liggen in London. Wat de echte reden is, blijft echter speculeren. Iran en Groot-Brittannië hebben niet bepaald een “warme relatie”.

De sancties worden van kracht op 1 juli 2012 om de EU-lidstaten genoeg tijd te geven om zich aan de nieuwe omstandigheden aan te passen.

Hiermee lijkt Iran de sanctie te koppelen aan de inwerkingtreding van de Europese sancties. Indien de Europese sanctie herzien wordt, dan zou Iran de tegensanctie ook kunnen herzien.

Op 4 februari kondigde de Iraanse minister van Olie, Rostam Qasemi, naar aanleiding van de recente beslissing van [de EU] aan dat het land in reactie, het besluit nam om de olie-export naar sommige EU-lidstaten te stoppen.

Iraanse wetgevers ondertekende op 8 februari een verklaring ter volledige ondersteuning van het besluit van het ministerie van Olie en dringt er bij de overheid op aan om nieuwe markten te vinden voor Iraanse ruwe olie.

MYA / IS / MGH

_____

Update 20:15. Naar aanleiding van RTL tekstpagina 112:

Het bericht van eerder vanmiddag hoeft ons inziens niet gerectificeerd of aangepast te worden omdat in het bericht van PressTV duidelijk is aangegeven dat de Iraanse sanctie pas in gaat op het moment dat de Europese sanctie van kracht wordt: 1 juli 2012. Dan ligt het ook voor de hand dat Iran ontkent dat zij de olie-export heeft gestaakt. Wellicht dat er later meer helder wordt (en eindigt de laatste zin in het RTL-tekst bericht niet in het luchtledige).

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo