Er zijn voor Iran geen enkele barrières om transacties met Europese landen in euro’s af te rekenen, zo verklaarde de Iraanse minister van Economische Zaken Ali Tayebnia. Volgens hem heeft het land nog steeds last van de Amerikaanse sancties, die het betalingsverkeer in Amerikaanse dollars bemoeilijken.
“De beperkingen in dollar-gebaseerde transacties met het buitenland leveren problemen op voor Europese banken die nauwe banden hebben met Amerikaanse monetaire instellingen, maar die tegelijkertijd ook graag met Iraanse banken zaken willen doen”, zo verklaarde de minister tegenover het Iraanse persbureau MEHR.
Olie in euro
De Iraanse minister voegde eraan toe dat de meeste valutatransacties met het buitenland inmiddels al in euro’s worden afgerekend. Begin vorig jaar nam het land al afscheid van de dollar door olie in euro’s af te rekenen en een half jaar later maakte de centrale bank van Iran bekend dat de euro hun belangrijkste handelsmunt was geworden.
De Amerikaanse sancties om Iran te isoleren komen als een boemerang terug, want met de euro is er een alternatieve handelsmunt beschikbaar die niet als politiek wapen wordt gebruikt. Ook Rusland liet weten dat de nieuwe sancties een goede reden zijn om alternatieven te ontwikkelen voor de dollar en het Amerikaanse financiële systeem.
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines
2 gedachten over “Iran stapt over op euro als handelsmunt”
Lees de geschiedenis maar na rond de ineenstorting van de Sovjet Unie of in het verre verleden het Romeins imperium.
Zo zal het met het Amerikaans imperium ook vergaan.
Verrot tot op het bot politiek en economisch.
Voor 2020 is het al gebeurd en oorlog ook daarmee zullen zij zich heden niet meer redden.
Daar zijn inderdaad verschillende boeken over geschreven. Het verschil met eerdere machtsverschuivingen van deze omvang is dat we nu beschikken over wapens waarmee de hele wereld vernietigd kan worden. Een conflict kan tot epische proporties escaleren als we niet uitkijken.
De tekenen van het verval zijn al langer zichtbaar in de Verenigde Staten. Denk aan de gemanipuleerde economische cijfers (het gaat daar erg slechts) en nu ook de toenemende sociale onrust en verdeeldheid in het land. Krijgen we een Tweede Burgeroorlog of een Derde Wereldoorlog? Dat is de vraag…